Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen különleges helyzet adódik szerdán

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kellemes idő

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárásban ritka napban lesz részünk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Olyan időjárásban lesz részünk szerdán, ami manapság ritkán adódik. Ezt a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet okosan kell kihasználni.

Az időjárás-érzékenyek sokat segíthetnek magukon, ha megnézik a meteogyógyász mai fontos tanácsait!

Az időjárás-érzékeny emberek szervezeti reakciói jelentős mértékben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai folyamatok függvényében alakul.

Sokat segíthetünk az állapotunkon ha próbálunk okosan alkalmazkodni a napról-napra változó terhelő körülményekhez. Persze ez megfelelő előrelátást és odafigyelést igényel, különösen az egymást követő hőhullámok idején. Most is két hőhullám között vagyunk, és a szerda és részben a csütörtök egy kedvező hőmérsékletű nap lesz.

Ugyan most is kell néhány terhelő hatásra számítani, keleten még a front utóhatása, többfelé a megerősödő légmozgás és az elszórt zivatarok okozhatnak többek között vérnyomás-ingadozást, gyakoribb fejfájást, de a visszaeső hőmérsékletet most ki kell használni! A lakások hőmérsékletének a visszaállításához főleg estétől reggelig szellőztessünk alaposan, és most érdemes a terhelő programjainkat is beidőzíteni, mert péntektől már újabb hőhullám érkezik. Ezzel elviselhetőbbé tehetjük a hétvégi hőhullám alatti terheléseket.

Szabadtéri programok

Sokat javulnak a kültéri programok feltételei, csak kevés helyen kell számítanunk ezt zavaró egy-egy elszórt zivatarra vagy erősebb széllökésre. A kissé hűvösebb idő és a több felhő talán kevésbé kedvez a strandolóknak, de most érdemes egyéb programokat tervezni. Azonban a déli órákban most sem ajánlott tartósabb tartózkodás a tűző napon. A hűvösebb időben pedig ugyanolyan veszélyes az UV-B sugárzás, ez nem hőmérséklet függő.

Közlekedés, balesetveszély

Viszonylag jók lesznek a közlekedési feltételek, bár keleten még érződött a távozó front hatása és elszórtan várhatók többfelé zivatarok és egy-egy átmeneti szélerősödés. Erős a napsugárzás, a viszonylag kedvezőbb hőmérséklet ellenére is rendkívül gyorsan emelkedik a hőmérséklet a lezárt autóban, érzékenyebb értéktárgyat se hagyjon benne a tűző napon.

Milyen idő lesz?

Szerdán napos-gomolyfelhős idő ígérkezik. Északon, északnyugaton helyenként záporok kialakulhatnak, de az északkeleti csücsökben kezdetben csendes eső is előfordulhat. Élénk, néhol erős lesz az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 28 C-fok között alakul, az északkeleti csücsökben mérhetjük a legalacsonyabb értékeket.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

UV-sugárzás veszélyei: szürkehályogot és zöldhályogot is okozhat, ha nem vigyáz a szemére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához