Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: példátlan terhelés ér bennünket - tovább romlik a helyzet szombaton!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula

Soha nem volt még ilyen hőhullám Magyarországon, ami most alakul – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Sok okból tovább romlik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. A valaha mért legmagasabb hőterhelésnél is súlyosabb helyzetre számíthatunk.

Öt napja figyelmeztettük olvasónkat a közelgő rendkívüli hőhullámra! Sok kommentelő akkor ezt próbálta bagatellizálni, most pedig ott tartunk a valaha volt legnagyobb és legveszélyesebb hőterhelésre kell figyelmeztetnünk.

Veszélyben van a magyarországi abszolút hőségrekord, és mi magunk is

A rendkívüli hőhullám rendkívüli védekezést igényel tőlünk, mindenki veszélyben van, különösen egyes célcsoportok, akiknél nagyon súlyos következményekre is számítanunk kell!

Ez a figyelmeztetés nem csak szombatra szól, sőt a következő napokban csak tovább romlik a helyzet, délen már 42 C-fok is várható, miközben az éjszakák sem hoznak frissülést, főleg a nagyvárosokban trópusi éjszakákra kell készülnünk!

Egyre kevésbé bírja a keringési rendszerünk az egyre extrémebb igénybevételt, a kialvatlanságot, a kimerülést. A felforrósodó lakások, utcák egyre elviselhetetlenebbek. Egyre gyakrabban jelentkezhetnek hőgörcsök, hőkifáradás, és sajnos, az életveszélyes hőgutára is fokozottan figyelnünk kell a következő napokban.

Különösen figyelnünk kell az időjárásra egyébként is érzékenyekre, idősekre, kisgyerekekre, várandósokra, betegekre, frissen műtöttekre, stresszes, túlterhelt emberekre.

Meg kell oldanunk minden eszközzel a folyamatos hőterhelés hosszabb idejű megszakítását: klimatizált helyen huzamos tartózkodással, akár klimatizált lakásban élő rokonokhoz költözéssel, hidegvizes fürdéssel, folyamatos borogatással, ventilátoros belső légkeringetéssel.

És fokozott figyelem, mindenki irányába: szomszéd, rokon, munkatárs, utcai rosszullétek, és nagyon fontos, hogy háziállatainkra is legyünk tekintettel!

Szabadtéri programok

A legjobb, ha nem tervezünk semmiféle szabadtéri programot, sőt gondosan kerüljük a napon tartózkodás bármilyen formáját. Erre még a strandolóknak is nagyon ügyelni kell, különösen fontos a fejünk védelme és folyamatos hűtése. Felejtsük el most frizuránk óvását és eszünkbe se jusson a napra menni. A déli napot pedig mindenképpen kerülni kell, a legegészségesebb és edzett embereknek is.

Közlekedés, balesetveszély

Mindenki gondolja meg, hogy szükséges-e autóba ülnie és pláne hosszabb útra indulnia. A példátlan hőségben, a napok óta tartó rendkívüli terhelés miatt sokat romlottak a vezetési képességeink, a légkondicionálóval nem rendelkező autók esetében pedig különösen veszélyes állapotok alakulnak ki lehúzott ablakok mellett is. Ha mégis útnak indulunk, álljunk meg gyakran, igyunk rendszeresen, próbáljuk meg légkondicionált helyen kicsit felfrissülni. Indulás előtt szellőztessük ki ha az utastéri 60-70 C-fokot. A közlekedés minden résztvevője fokozott veszélyben van!

Milyen idő lesz?

Szombaton egy gyenge hidegfront hatására nyugaton, északnyugaton 30-35 fok közé mérséklődik a forróság, máshol 36-41 C-fok várható. A napos idő mellett elszórtan alakulhatnak ki a délutáni, esti órákban záporok, zivatarok. A Dunántúlon egy-egy heves zivatar sem kizárt, amihez nagyobb méretű jég, szélvihar és felhőszakadás társulhat. Itt az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati szél lehet többfelé élénk, néhol erős.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szinte már elviselhetetlen a forróság: az országos tisztifőorvos meghosszabbítja a hőségriasztást

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához