Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: péntektől már a túlélésért küzdünk a hőség miatt

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula

Nagyon sok ember ért már a tűrőképessége határára ebben az egyre erősödő hőhullámban – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Ez már katasztrófa: tovább erősödik a hőhullám. Sokan vannak már a hőségtűrő képességük határán ebben a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

Ez most a túlélésről szól nagyon sok ember esetében

Mindenki vegye nagyon komolyan a kialakult humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet.

Nagyon sok ember egészsége kerül komoly veszélybe a rendkívüli hőhullám miatt! Egy hétig folyamatosan számítanunk kell 40-41 C-fokos hőmérsékletekre, elsősorban a déli országrészben, miközben már az eddigi, ennél alacsonyabb hőmérséklet következtében is sokan vannak a hőségtűrésük határán.

Egyre kevésbé bírja a keringési rendszerünk az egyre extrémebb igénybevételt, a kialvatlanságot, kimerülnek az ásványianyag raktáraink, és mi magunk is. A felforrósodó lakások egyre elviselhetetlenebbek, az éjszakák sem hoznak felfrissülést. Egyre gyakrabban jelentkezhetnek hőgörcsök, hőkifáradás, és sajnos, az életveszélyes hőgutára is figyelnünk kell a következő napokban.

Különösen figyelnünk kell az időjárásra egyébként is érzékenyekre, idősekre, kisgyerekekre, betegekre, túlterhelt emberekre.

Meg kell oldanunk minden eszközzel a folyamatos hőterhelés hosszabb idejű megszakítását: klimatizált helyen huzamos tartózkodással, akár klimatizált lakásban élő rokonokhoz költözéssel, hidegvizes fürdéssel, folyamatos borogatással, ventilátoros légkeringetéssel.

És fokozott figyelem, mindenki irányába: szomszéd, rokon, munkatárs, utcai rosszullétek, és nagyon fontos, hogy háziállatainkra is legyünk tekintettel!

Szabadtéri programok

Egyre erősebb a figyelmeztetés! Felelősséget érző ember nem teszi ki magát a 40-41 C-fokos hőterhelésnek ebben az időben. Senki ne tervezzen, különösen a délelőtti óráktól kezdődően megterhelőbb szabadtéri programokat. A strandolók is legyenek fokozottan figyelmesek, gondoskodjanak a folyamatos hűtésről, kerüljék a tűző napot, védjék a fejüket. Nagyon magas az UV-B sugárzás is!

Közlekedés, balesetveszély

Még rosszabb a helyzet! Nagyon veszélyes a példátlan és hosszan elhúzódó hőség a közlekedésben. Hiába ülünk be légkondicionált autóba, ha hosszabb ideig a korábbi hőterhelés hatása alatt vagyunk, és sokan aludni sem tudtak. Rendkívül figyelmetlenek, fáradékonyak sokszor agresszívebbek vagyunk, és ennek tudatában kell lennünk. Megkettőzött figyelemmel és türelemmel vegyünk részt a közlekedésben. Számítsunk a sokkal figyelmetlenebbek gyalogosokra, kerékpárosokra is.

Milyen idő lesz?

Pénteken is forrón süt le ránk a nap, a nagy melegben azonban ismét megnövekszenek a gomolyfelhők. Frissítő záporok, zivatarok főként az ország északi felén fordulhatnak elő helyenként. A déli, délkeleti szél többfelé élénk, északnyugaton erős lehet, zivatarokat pedig továbbra is kísérhetnek viharos lökések. Hajnalban 18-25, napközben 33-40 C-fokra számíthatunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napszúrás és hőguta: életmentő lehet ezeket a tüneteket észrevenni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához