Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nagy meglepetést tartogat az időjárás - az más kérdés, hogy örülünk-e majd neki

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula

A szél nem csak hidegebb, de szárazabb levegőt is hoz, meglepő következményekkel- adta hírül a Meteo Klinika.

Nagyot fordul az időjárás, régen kellett ilyen meteogyógyászati helyzetre figyelmeztetni. Akár még fázhatunk is!

Figyeljen! Erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai változást hoz a hideg szél

Itt az idő a felfrissülésre, azonban nagyon jól tesszük, ha odafigyelünk pár fontos dolgokra!

A 24-29 C-fokos hőmérsékletek még mindig magasnak számítanak, azonban az erős szél miatt ezt jelentősen alacsonyabbnak érezzük. Az érkezett levegő nemcsak hűvösebb, de szárazabb is, hajnalban sokfelé 15 C-fok alá is lehűlhet a levegő. Elszoktunk ettől, és számítsunk rá, hogy a kora reggeli időszakban könnyen megfázhatunk, ha nem öltözünk megfelelően. Nagy lesz a napi hőingás is, ami sok ember számára jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést jelent.

Feltétlenül ki kell használnunk ezt az 1-2 napos időszakot a lakások lehűtésére, elmaradt programjaink bepótolására, és mindenekelőtt szervezetünk pihentetésére, regenerálására. Vigyázzunk azonban a huzattal, mert sokat gyengült az immunrendszerünk az elmúlt időszakban. Számolnunk kell a vérnyomás nagymértékű ingadozásával, a keringési rendszer fokozott terhelése miatti gyakoribb rosszullétekkel, szív- és légzési panaszokkal, aritmiákkal, mellkasi diszkomfortokkal. Sok fejfájós reagál rosszul ezekre a jelentős változásokra, sokan szédülnek, és a szél sok embernél vált ki jelentős idegrendszeri hatásokat. Különösen erősen jelentkezhetnek ezek a panaszok az időjárás-érzékenyek esetében, erősebben rontva az életminőséget.

Szabadtéri programok

Sokat javul a kültéri programok lehetősége, megszűnik a kánikula. A strandolók viszont nem örülnek a szeles idő miatti erős hőérzet-csökkenésnek, bár a 25 C-fok körüli, feletti hőmérsékletek még egyáltalán nem lennének rosszak a strandoláshoz. Nagyon vigyázunk, mert a hűvösebb idő egyáltalán nem jelenti az UV-B sugárzás alacsonyabb szintjét, és magas marad a napszúrás kockázata is.

Balesetveszély

Javuló, de nem problémamentes lesz a közlekedési helyzet az időjárás szempontjából. Pozitív az országosan megszűnő kánikula, de ez nem jelenti azt, hogy a lezárt autóban ne szökne rendkívül magasra a hőmérséklet a napos időben. Számolnunk kell a megerősödő széllökések menetstabilitást rontó hatásával a kitettebb helyeken!

Milyen idő lesz?

Csütörtökön sok napsütés várható, keleten, északkeleten lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. Még szeles marad az idő. Kora reggel 11-19, napközben 24-30 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a legjobb migrén ellen? Ezeknek legalább olyan fontos a szerepük, mint a kivizsgálásnak!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához