Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kis ajándékot kapunk az időjárástól

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula

Kis ideig szünetel az elviselhetetlen kánikula- adta hírül a Meteo Klinika.

A hidegfrontok kissé megtörik az elnyúló hőhullámot. Már szerdán is készüljünk a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai változásra!

Rövid szünet lesz a kánikulában, ezt azonnal ki kell használnia!

Kapunk egy ajándékot a hosszan elnyúló hőhullámban.

A hidegfrontok egy-két napra megtörik a kánikulát, ebben lesz egy átmeneti nap a szerda. Ugyan keleten még mindig 30 C-fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de az ország jelentős részén már 30 C-fok alatt alakul.

Ez kedvező a hőterhelés szempontjából, ugyanakkor jelentős más terhelő hatásokkal is kell számolnunk. Sokfelé lesz heves zivatar viharos szelekkel és ezt kísérő átmeneti fülledtséggel. Emellett, főleg északnyugaton határozottan érezhetjük a közeli hidegfront hatásait. Az összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben sokféle panaszra számíthatunk, leggyakoribb lesz az vérnyomás ingadozása, a különböző jellegű fejfájások, a szédülés, fokozott bizonytalanság érzet, feszültség, szorongásos állapotok.

Ezzel együtt is a következő egy-két napban használjuk ki a visszaeső hőmérsékletet a szervezetünk regenerálására, elhalasztott teendőink pótlására, és készüljünk a hétvégére újra beerősödő hőhullámra! Fokozottan jelentkezhet az időjárás-érzékenység egyre erősebben rontva az életminőséget.

Szabadtéri programok

Nem lesz egyszerű a kültéri programok választásának a kérdése. Kedvező, hogy némileg csökken a hőmérséklet, többfelé a 25 fok közelébe. Viszont jelentősen megnő a csapadékhajlam, többfelé kell számítani felhőszakadás, viharos szelek kialakulására is, legyen a közelben menedék ha kitör a zivatar. Továbbra is kerüljük az erős terheléssel járó tevékenységeket, főleg a fülledt időszakokban.

Balesetveszély

Felemásan változik a közlekedési veszélyhelyzet. Némileg csökken a kánikulai terhelés, ugyanakkor megnő a csapadék hajlam, többfelé kell számítani heves zivatarokra, viharos szelekre. Főleg északnyugaton sokan megérzik a közeli hidegfront hatásait is, emiatt ingerlékenyebbek figyelmetlenebbek lehetünk.

Milyen idő lesz?

Szerdán fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Szórványosan alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, erős lesz. Hajnalban 14-21 C-fok várható, délután pedig már 26-32 C-fok között alakulhat a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Folyadékpótlás ételekkel: ezeket ajánlják a szakemberek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához