Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: némi enyhülést hoz a hidegfront, de még így is szenvedhetünk

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula zivatar

Országosan eltérő mértékű frissülést hoz a hidegfront - tájékoztat a Meteo Klinika.

Még határozottan érezzük az átvonuló hidegfront hatásait! Jelentős eltérések alakulnak ki a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben.

Frontérzékenyeknek a hidegfront kánikula mérséklő, vagy a frontális terhelő hatása-e a fontosabb?

A lassan átvonuló hidegfront még határozottan érezteti a hatását az ország keleti, délkeleti területein. Jelentős eltérések lesznek emiatt a nyugati és a keletebbi országrészek között.

Nyugaton jobban érvényesül a hidegfrontnak az a kedvező hatása, néhány fokkal 30 C-fok alá enyhül a kánikula, ami jelentős felfrissülési lehetőséget biztosít a szervezetünk számára. Keletebbre viszont sokfelé számíthatunk záporok, zivatarok, erősödő szelek kialakulására, délkeleten pedig továbbra is megmarad az igen terhelő 30 C-fok feletti kánikula, ami rendkívül erős terhelést jelent az érvényesülő hidegfronti hatásokkal együtt. A zivatarok környezetében emellett még erős fülledtség is kialakul, és mindezek a hatások együttesen igen nagy terhelést rónak a keringési rendszerünkre.

Továbbra is magas a súlyos keringési panaszok, sztrókok, infarktusok valószínűsége. Sok a rosszullét, a rendkívüli fáradtság, nehéz légzés, szívelégtelenség, ödémásodás, szédülés jelentkezhet. Nagyon rossz hatású az alvászavarok gyakoribb jelentkezése, erősen kihat a teljesítményünkre, figyelmünkre és mentális állapotunkra is.

Szabadtéri

Nyugaton lesz kiszámíthatóbb a kültéri programok lehetősége. Errefelé jelentősen csökken a csapadék valószínűsége, és a hőmérséklet és kedvezőbben, a 30 C-fok alatti tartományban alakul. Keletebbre viszont marad az erős változékonyság, záporok, zivatarok, szélerősödés várható, és délkeleten még 30 C-fok fölötti kánikulára kell számítanunk. A napos órákban továbbra is a veszélyes tartományban alakul az UV-B sugárzás, nagyon fontos a bőrünk és szemünk védelme.

Balesetveszély

Némileg javulnak a közlekedési feltételek. Vasárnap már kevesebb helyen kell heves zivatarok kialakulására számítani, és a hőmérséklet is némileg mérséklődött. Viszont még érződik a hidegfronti hatás, ami továbbra is kedvezőtlenül befolyásolja a vezetési képességeinket, és továbbra is fontos a hőség elleni védekezés a kánikulai területeken.

Milyen idő lesz?

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők. Záporok, zivatarok kezdetben keleten, délután a középső és déli tájakon alakulhatnak ki. Élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Mindenhol megszűnik a kibírhatatlan hőség, de még így is 26 és 33 C-fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyár cukorbetegen: ezekre hívja fel az orvos a figyelmet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához