Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: az erős hidegfrontnak ilyen összetett hatásai lesznek hétfőn

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula zivatar

Kettészakítja az országot az érkező, frontérzékenyeket megterhelő hidegfront – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nagy változással jár, de nem mindenhová jut el vasárnap a hidegfront. Igen összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokra számíthatunk.

Erős hidegfront! Frontérzékenyeknek különösen fontos megérteni, hogyan hat ez a szervezetünkre.

Kettészakítja az ország humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetét a vasárnap érkező hidegfront.

A frontok nagyon sokfélék, nem lehet néhány kategóriába besorolni a meteogyógyászati következményeket. Vasárnap is ennek vagyunk a tanúi. Egyik oldalról megszünteti a rendkívül megterhelő kánikulát, másrészt a bekövetkező erős változások terhelést is jelentenek elsősorban a frontérzékeny emberek számára. A hatása attól is nagymértékben függ, hogy az elmúlt napok terheléseit hogy viselte a saját szervezetünk, milyen a hőtűrésünk, mennyire tudtuk elkerülni a hőhullám káros következményeit.

Akik viszonylag jól viselték a kánikulát, például strandon tudták tölteni, azok számára inkább a front negatív hatásai érvényesülnek, gyakori fejfájások, a vérnyomás ingadozása, a görcsös folyamatok erősödése, növekvő bizonytalanság érzet, szédülés. Ezt tovább fokozzák a többfelé várható zivatarok. A front lassan mozog délkeleti irányba, és ott még a folytatódó kánikulai terhelésekre számíthatunk, nagyon fontos az egyre jobban kimerülő szervezetünk hőegyensúlyának a fenntartása, a megfelelő folyadékbevitel és az elvesztett sómennyiség rendszeres pótlása.

Szabadtéri programok

Nagyon más lesz a helyzet a vasárnap lassan átvonuló hidegfront kt oldala között. Délkeleten egész nap kitart az igazi strandidő 30 C-fok feletti hőmérséklettel. Északnyugaton 10 fokos hőmérséklet zuhanásra számíthatunk, viszont a frontérzékenyeket jelentős fronthatás éri. Keleten és nyugaton is várhatók záporok, akár heves zivatarok is. A középső területeken fokozatosan történik meg az átalakulás.

Közlekedés, balesetveszély

Változatos helyzetet teremt a közlekedésben az érkező hidegfront. Nagy különbség lesz a front két oldalán, helyenként heves zivatarokra is számíthatunk viharos szelekkel. Délkeleten a kánikula még kitart, és maradnak az elmúlt napok veszélyhelyzetei. Sok frontérzékeny ember esetében megjelennek a hidegfronti következmények, ami a közlekedésben is fokozott veszélyekkel jár.

Milyen idő lesz?

Hétfőn egy hidegfront hatására a napos időszakok mellett többfelé erőteljesebben megnövekszik a felhőzet és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Zivatarokra elsősorban a nyugati, valamint az északi, az északkeleti és a délkeleti tájakon számíthatunk, lehetnek köztük hevesek is. Élénk, erős lesz a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 35 C-fok között alakul, nyugaton és északnyugaton mérséklődik a kánikula.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Melegben erre figyeljen, ha asztmás!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához