Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem ígér sok jót a szombat, már csak ez hiányzott!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula zivatar

Hidegfront, viharok, vörös kód, mindez szombaton vár ránk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A megérkező hidegfront erősen megosztja az ország időjárásását. Igen összetett humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Hidegfront, viharok, hőségriasztás, mindez vár a frontérzékenyekre szombaton. Erős terhelés várható:

Nagy különbségekre számíthatnak az időjárás-érzékenyek térben és időben a szombati humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekben!

Az erős változásokat az északnyugatról érkező hidegfront okozza, amelynek a hatását északnyugaton már az éjszakai óráktól érezhetjük, és majd fokozatosan terjed át a délkeleti területekre. Az erősebb hatásokat a nyugatabbi területeken tapasztaljuk, itt a hőmérséklet is jelentősen, helyenként 30 fok alá visszaesik. Keleten viszont napközben is megmarad a napok óta fennálló rendkívüli hőterhelés, sokfelé 35 fok fölötti hőmérsékletekkel.

Komoly terhelő tényezőt jelentenek a beinduló zivatarok, sokfelé számíthatunk felhőszakadásra, jégesőre, viharos széllökésekre. Sok tekintetben halmozódó terhelő hatás éri a keringési rendszerünket, ami növeli a sztrókok és infarktusok veszélyét, lényegesen több a rosszullét, szívelégtelenség, légzési nehézségek, és erősödnek a görcsös folyamatok. Nagyon veszélyes a közlekedésben a fokozott fáradtság, figyelmetlenség, amit a keleten és nyugaton is tapasztalható erős alvásminőség romlás még tovább súlyosbít.

Nagy figyelemre van szükség a közlekedésben és az egészségünk megőrzésében egyaránt. Az időben átalakuló terhelő hatások következtében sokféle változó tünetet tapasztalhatunk, ami nagyon kimerítő a szervezet számára.

Szabadtéri programok

Erősen változó körülményekre számítsunk a szombati szabadtéri programok tervezésekor. A déli és keleti területeken a harmincöt fokot is meghaladó kánikula lesz jellemző, azonban a főleg délutántól várható heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső miatt nem ajánlott a védett helyektől távol eső programokat választani. Zivatarok és megerősödő szél a nyugatabbi területeken is jellemző, itt viszont jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A napos órákban továbbra is rendkívül erős az UV-B sugárzás.

Közlekedés, balesetveszély

Sokféle veszélyforrás fogja rontani a hétvégi közlekedési helyzetet. Míg keleten továbbra is megmarad a kánikula, nyugaton már a nap nagy részében hidegfronti hatásra kell számítanunk. Többfelé várhatók erős viharok, felhőszakadás, jégeső, ami átmenetileg nagyon erősen rontja a menetstabilitást és a látási viszonyokat. Lényegesek a szervezetünket érő terhelő hatások, ami miatt sokkal figyelmetlenebbek fáradékonyabbak lehetünk.

Milyen idő lesz?

Szombaton egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel. Erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, keleten, délkeleten hevesebb viharok is lehetnek. Hajnalban 17-25, napközben 27-37 C-fok valószínű, az ország északnyugati felén már mérséklődik a hőség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így lehet a kánikulában is jól aludni - tippek a szomnológustól

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához