Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: itt a vörös kód - szerdán fokozódik a hőkifáradás veszélye!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőség

A tartós hőhullámban egyre több embert veszélyeztet a hőkifáradás - vegye komolyan!

Nem hogy enyhülne, inkább tovább erősödik a rendkívüli hőhullám. Egyre szélsőségesebb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekkel kell számolnunk.

A hőkifáradás egyre több embert veszélyeztet, vegye komolyan

Vörös kód, idén másodszor – nem véletlenül!

Egyre nagyobb veszélyt jelent a hőkifáradás, különösen az időjárás-érzékeny emberek számára. Pedig még csak a hőhullám első felénél tartunk. Ezért nagyon komolyan kell venni a kialakult humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet. A napok óta egyre erősebb és főleg tartósan fennálló hőterhelés miatt halmozódnak azok a problémák, amik miatt kialakulhat a hőkifáradás veszélyes állapota. Egyre nagyobb a szervezetünk só és egyéb ásványi anyag vesztesége, felborul a szervezet elektrolit egyensúlya. Emellett a keringési rendszerünk is egyre kevésbé bírja a folyamatos terhelést.

Ha nem sikerül a nátriumszint és a hőegyensúly fenntartása, akkor megindul a testhőmérséklet emelkedése, akár a veszélyes 40 C-fokot is elérheti, besűrűsödik a vér, tovább nehezítve a szív munkáját és erősen növelve a trombózisok, a szívinfarktusok és sztrókok veszélyét. Nő a pulzusszám, lezuhant a vérnyomás, rosszullét, eszméletvesztés vesztés következhet be. Ezt mindenképpen azonnal kezelni kell víz és nagyobb mennyiségű só pótlásával.

Jobb esetben "csak" nagyfokú fáradtság, fejfájás, görcsök jelentkeznek, ezeket már komoly előjeleknek kell tekintenünk.

Feltétlenül biztosítanunk kell szervezetünk legalább átmeneti megpihentetését hűvös helyen tartózkodással, hűtéssel és tartózkodni kell minden elkerülhető hőterheléstől. Könnyű ételeket fogyasszunk, jobban sózzuk meg és folyamatosan biztosítsuk a vízfogyasztást, hogy elkerülhessük a szintén igen veszélyes vízmérgezés kialakulását. Igyekezzünk fokozottan gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is, a fokozottan időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetük nem reagál megfelelően az időjárási terhelésekre!

Szabadtéri programok

Ne tegye próbára az egészségét, vegye nagyon komolyan a sok figyelmeztetést, akkor is, ha edzett és egészséges: magas a hőkifáradás veszélye, az erősödő hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon, a feltétlenül szükséges munkavégzést is csak körültekintően szabad végezni. A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban, tartózkodjunk hűvös helyen és reggeltől estig folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV-B védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is, és egyre inkább a rendkívüli hőség a legfőbb kockázati tényező a közlekedésben. A parkoló autóban igen gyorsan kialakul életveszélyes helyzet. Egyetlen percre sem szabad nemcsak gyereket, állatot az autóban hagyni, de érzékenyebb tárgyakat sem. Rendkívül dekoncentráltak, figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, ami nagy veszélyt jelent. Próbáljunk tudatosan koncentrálni, nagyon figyeljünk egymásra is, sokat hibázhatunk!

Milyen idő lesz?

Szerdán folytatódik a hőség, a túlnyomóan napos időben 33-39 C-fokra számíthatunk. Délután helyenként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északkeleti, keleti, majd délkeleti szél főként az északi tájakon lehet élénk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Dehidratáció: amikor szomjas, már késő! Erre figyeljen a melegben!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához