Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem a front fogja tönkretenni a pénteki napunkat, hanem valami egészen más!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula front

Az igen hűvös reggel után kánikula is lesz! Erős terhelés éri majd a szervezetünket- adta hírül a Meteo Klinika.

Sok bajt fog okozni az érkezett száraz légtömeg! Nem várt humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekre számíthatunk!

A szélsőséges hőingás a frontnál is megterhelőbb az időjárás-érzékenyek számára

Sokan vannak viszont akik számára nagyon is megterhelő lehet ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. Igen nagy lesz ugyanis a napi hőingás -ez a száraz levegő és az erős napsütés következménye. Erős lesz a hajnali lehűlés, a szokatlanul alacsony 10 C-fok alá is csökkenhet helyenként a hőmérséklet, napközben pedig többfelé akár a 30 C-fokot is meghaladja a felmelegedés. Ez a rendkívül nagy változás számos esetben a fronthatásoknál is erősebb terhelést jelent a szervezet számára.

Erősen ingadozhat a vérnyomás, sokan szédülnek, gyakoribbak a rosszullétek, szaporodnak a mellkasi diszkomfortok. Sokan fokozott fáradékonysággal, bizonytalanság érzettel reagálnak a gyorsan változó körülményekre. Kedvező viszont, hogy éjszaka tovább hűthetjük a lakásokat és készülhetünk a visszatérő kánikulára.

Nappal viszont mindenki kerülje a tűző napot, ami tovább emeli a hőérzetet. A száraz levegő nem kedvez egyes légzőszervi- és bőrbetegséggel élők számára sem, az ő esetükben előnyös lehet otthoni párásító használata.

Szabadtéri programok

Igen jó feltételek adódnak a kültéri programok számára, bár akik a meleget rosszul viselik számítsanak az ország több helyén már újra visszatérő kánikulára. Még vállalkozhatunk megterhelőbb programokra is, de a strandoláshoz is kedvezőek a körülmények. Nem várható csapadék és erős légmozgás sem kell számítanunk. Viszont erős lesz a napsugárzás, kerüljük a déli napot!

Közlekedés, balesetveszély

Sokat javulnak a közlekedés időjárási feltételei, csapadék nem várható és a szél is moderált marad. Ugyanakkor emelkedésnek indul a hőmérséklet, már sokfelé várható kánikula, és a tűző napon rendkívüli mértékben felhevülhet az autók belső tere. Embert, állatot, érzékeny tárgyakat tilos a parkoló autóban hagyni!

Milyen idő lesz?

Pénteken túlnyomóan napos idő várható, az időként megjelenő felhőkből számottevő csapadék sehol sem várható. Az északi-északnyugati szél elsősorban keleten lehet még élénk. A friss hajnali órákat követően délután 27-32 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

1 és 3 éves gyermekeket hagytak a forró autóban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához