Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: még néhány napig fokozott óvatosságra van szükség - ne vegye félvállról!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőségriasztás

Országosan még a kánikulai terhelés folytatódik, a nyugaton élők szerencsésebbek – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Keleten még kánikula, nyugaton kedvezőbb tendencia. Csak lassan javul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Az ország nagy részén még kánikula, erősödő fülledtség okoz erős terhelést, nyugaton kicsit jobb

A leglényegesebb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatás továbbra is a folytatódó hőhullám.

Vasárnap is az ország nagy részén kánikulai hőmérsékletekre kell számítanunk, nyugaton lehetnek területek, ahol 30 C-fok alatt marad. Ez már szerencsére nem a 40 C-fok körüli hőmérsékletek okozta rendkívüli terhelés, azonban a hosszú ideje fennálló, a szervezetünket rendkívül kimerítő hőség, kialvatlanság komoly súlyosbító tényező. Ez továbbra is magasan tartja a súlyos keringési következmények, sztrókok, infarktusok veszélyét, gyakran okoz szív- és légzési panaszokat, rosszulléteket, szédülést, a vérnyomás ingadozását.

Erre továbbra is oda kell figyelnünk, és mindent meg kell tennünk a további hőterhelés elkerülése érdekében. Ebben segítségünkre van az a pozitív hatás, hogy egyre több helyen csökken az éjszakai hőmérséklet 20 C-fok alá, ami lehetőséget ad a lakások átszellőztetésére, az alvásminőség javítására. Legyünk óvatosak, továbbra is kerüljük a napot, a melegebb helyeket. Akik érzékenyek az időjárásra különösen kerüljék a stresszes helyzeteket és a megterhelőbb programokat.

Szabadtéri programok

Az ország nagy részén még mindig a kánikulára kell figyelmeztetnünk a program választásban. Vasárnap a strandolás a legjobb mert továbbra is kockázatos a napos helyeken a nagyobb terheléssel járó programok választása. Ebben nyugaton kicsit kedvezőbb lesz a helyzet, de ott is csak ha azok vállalkozzanak erre, akik a 30 C-fok közeli hőmérsékletet jól el tudják viselni. Számítanunk kell hirtelen kitérő kitörő zivatarokra, ilyenkor semmiképpen ne maradjunk a szabadban.

Közlekedés, balesetveszély

Az ország nagy részén még kitartó kánikulában sokkal rosszabbak a vezetési képességeink, gyorsan kialakuló fáradtság, figyelmetlenség, a dugókkal járó hétvégi forgalomban türelmetlenség jelentkezhet. Nyugaton javulhat jobban a helyzet.

Milyen idő lesz?

Vasárnapra ez a légörvény elvonul, reggel, kora délelőtt még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, északkeleten, keleten és a középső országrészben helyenként záporral, zivatarral. Keleten helyenként élénk lesz a légmozgás. Kora reggel 15-21, míg délután a legmelegebb órákban 28-34 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrénes, és az emésztése sem jó? Ez lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához