Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem véletlenül hosszabbították meg hétvégére a hőségriasztást

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőségriasztás

Kevés helyen lesz javulás, a többségnek marad a hőhullám – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Keleten a helyzet (szinte) változatlan. Jellemzően a hőhullám meteogyógyászati következményeivel kell számolnunk.

Sokfelé kell még végigszenvednünk a hétvégét, de lesznek szerencsésebbek

Nem véletlenül került sor a hőségriasztás meghosszabbítására

A hétvégén is a folytatódó hőhullám lesz a legfőbb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai tényező, amire készülnünk kell. Lesznek viszont szerencsésebb területek nyugaton, ahol tartósabb csapadékra is számíthatunk és a hőmérséklet akár több fokkal a 30 C-fok alatt alakul. Többfelé zivatarokra is számíthatunk, de itt a az átmeneti enyhülés után az erős fülledtség jelent még fokozottabb terhelést a szervezetünk számára.

A kánikulai területeken egyre nehezebben viseljük a fokozódó alváshiány, szervezetünk kifáradásának a következményeit. Érdemes strandolással biztosítani a szervezetünk hűtését, de a strandon is kerüljük a tűző nap okozta hőterheléseket és igyekezzünk a kora reggeli vagy késő délutáni órákban közlekedni.

Nyugaton viszont, a tartósan csapadékos területeken huszonöt fok közelében is alakulhat a maximum, itt már valódi felfrissülésre lesz lehetőségünk, de ez csak kisebb területeken lesz jellemző. Némileg kedvezőbben alakulnak az éjszakai hőmérsékletek, már az ország nagy részén érdemes lesz a hajnali órákban kiszellőztetni a felmelegedett lakásokat.

Továbbra is fokozott figyelemmel legyünk a veszélyeztetettebb emberek, szív- és légzőszervi problémákkal, fokozott időjárás-érzékenységgel élő személyek irányába.

Szabadtéri programok

Összetettebben alakul a kültéri programok helyzete. Országosan többnyire továbbra is a kánikula a fő meghatározó, és a 35 C-fok körüli hőmérsékletben továbbra sem ajánlott a megterhelőbb programok tervezése, a legjobb a strandolás. Nyugaton viszont lesznek esős területek, ahol jelentősen csökken a hőség, de a tartós csapadék zavarhatja a programjainkat. Délen pedig zivatarok kialakulására is számíthatunk, ilyenkor semmiképpen ne maradjunk a szabadban.

Közlekedés, balesetveszély

Az ország nagy részén folytatódó hőhullámban sokkal rosszabbak a vezetési képességeink, gyorsan kialakuló fáradtság, figyelmetlenség, esetenként türelmetlenség jelentkezhet. Nyugaton javulhat némileg a helyzet, ott viszont az eső zavarhatja a közlekedőket.

Milyen idő lesz?

Szombatra virradóra a Dunántúlon és a középső országrészben, később keleten és északkeleten is többfelé várható eső, zápor, zivatar. A legtöbb eső nyugaton eshet. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet. A hajnal üdébb lesz, 15 és 22 C-fok között alakulnak a minimumok, míg napközben 26-35 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvászavar: a kánikula okozza vagy más? Így derítheti ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához