Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken sincs még vége a megpróbáltatásainknak!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőségriasztás

Egy másodfokú hőségriasztás önmagában is erős terhelés! De most a tartósan kimerült szervezetünknek kell elviselnie – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Egyáltalán nem ért véget ez a szörnyű hőhullám. Ismét fokozott humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekre kell készülnünk.

A vasárnapig elrendelt másodfokú hőségriasztás akkor is megterhelő lenne, ha már nem 2 hete tartana

Másodfokon meg kellett hosszabbítani egyelőre vasárnapig a hőségriasztást.

Ez akkor is rossz hír lenne az időjárás-érzékeny emberek számára, ha ez egy most kezdődő folyamat lenne, de sajnos nem erről van szó. Egy kéthetes, elképesztően megterhelő hőhullám folytatásában vagyunk, emiatt egy tartalékaiban kimerült, tartósan leterhelt szervezettel állunk szemben a hőhullámmal.

A minimális hőmérséklet csökkenés pozitív hatásai annyiban jelennek meg hogy északnyugaton némileg jobb lesz a helyzet, és különösen a völgyekben kevésbé lesznek jellemzőek a trópusi éjszakák, és ez lehetőséget ad a hajnali felfrissülésre. Sokkal rosszabb lesz a helyzet az ország nagyobbik részén és különösen a városok betonrengetegében, itt továbbra is a folyamatosan fennálló magas hőterhelés lesz a jellemző, és ennek megfelelően kell berendezni az életünket és gondoskodni a lehetőség szerinti legjobb elérhető hővédelemről.

Tudni kell, hogy fokozottan fennmarad a súlyos hőegyensúlyi kockázatok magas szintje, a mentők és a kórházak is túlterheltek, terhelhetőségük határán dolgoznak. Különösen fontos hogy mindenki az élethelyzetének megfelelően keresse meg a lehetőséget szervezetének tartósabb pihenésére és a szervezetét érő terhelések csökkentésére, menjünk légkondicionált helyre, válasszunk könnyű ételeket, gondosan tervezzük meg a bevásárlást és fokozottan figyeljünk egymásra, segítsünk a rászorulóknak

Szabadtéri programok

A helyzet valójában változatlan. A másodfokon meghosszabbított hőségriasztásban a napon végzett vagy terhelőbb kültéri programok tervezése továbbra sem ajánlott. A strandon is nagyon erős a napsugárzás, fokozott a napszúrás veszélye és nagyon fontos az UV-B védelem is. Minderre tartósan számíthatunk.

Közlekedés, balesetveszély

A töretlenül folytatódó hőhullámban egyre jobban kifáradó autóvezetők a klímás autóban is sokkal rosszabb vezetési paraméterekkel rendelkeznek, gyorsan kialakuló ólmos fáradtság, erős figyelmetlenség, esetenként türelmetlenség jelentkezhet. Továbbra is nagy önuralomra és fokozott figyelemre van szükség mindenki részéről.

Milyen idő lesz?

Pénteken a napsütés lesz túlsúlyban, zápor, zivatar helyenként, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz. A kora reggeli hőmérsékletben nem várható lényeges változás, napközben 30-36 C-fok körüli értékekre számíthatunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén nyáron: ha fejfájásra hajlamos fogadja meg a neurológus tanácsait!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához