Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: keddtől egyre romlik a helyzet - ezt már nem vehetjük félvállról

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőség

Egyre erősebb a hőterhelés, amit egyre kevésbé tudunk elviselni – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Tőlünk nyugatra megállnak a frontok, előttük akadálytalanul jön a sivatagi meleg levegő! Egyre komolyabb a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet!

Gondolja meg, mi lesz, ha ennél is nagyobb lesz a forróság, vegye komolyan a meteogyógyász szavait!

A hőséget rosszul viselők, az időjárás-érzékenyek legyenek tisztában a következő napok humánmeteorológiai-orvosmeteorológia helyzetével!

Már most is komoly nehézségeket kell átélni, és ez napról-napra csak tovább romlik, a tovább erősödő felmelegedés a hétvégére sokfelé már a 40 fokot is elérheti, és ami különösen aggasztó, hogy az éjszakai lehűlés is gyengül, és egyre kevésbé ad lehetőséget az éjszakai felfrissülésre, a lakások átszellőztetésére.

A folyamatosan fennálló terhelés miatt egyre inkább kimerül a szervezetünk, ami megnehezíti a hőség elviselését és a hőegyensúly megtartását. Nemcsak a veszélyeztetett célcsoportok, de az egészségesek is veszélynek tehetik ki magukat, ha nem veszik komolyan a fokozódó hőterhelést. A legfontosabb a napon tartózkodás elkerülése, még a strandon sem ajánlott a déli órákban a napon maradni, fokozott a napszúrás veszélye. Kerüljük a ha megterhelőbb tevékenységeket, a stresszes helyzeteket, fogyasszunk könnyen emészthető kalóriaszegény, de ásványi anyagokban gazdag ételeket. Kerüljük a cukros, alkoholos és koffeines italokat, fogyasszunk inkább a víz mellett gyümülcsteát. Minden lehetséges módon igyekezzünk meg-meg szakítani a folyamatos hőterhelést, lehetőséget adva szervezetünknek egy kis pihenésre. Figyeljünk a nagyobb eséllyel kialakuló súlyos keringési következményekre, trombózisokra, infarktusokra, rosszullétek esetén azonnal hívjunk orvosi segítséget. Igyekezzünk fokozottan gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is, nagyon fontos tudni, hogy a fokozottan időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetük nem reagál megfelelően az időjárási terhelésekre!

Szabadtéri programok

Vegye nagyon komolyan a figyelmeztetést, akkor is, ha edzett és egészséges: az erősödő hőhullámban senki ne vállalkozzon tartósabb terhelő programokra a tűző napon, a feltétlenül szükséges munkavégzést is csak körültekintően szabad végezni. A fokozott hőterhelés hatására hamar kialakulhat napszúrás, hőgörcsök, egyre jobban fenyeget a veszélyesebb hőkifáradás is! A napszúrás a strandon is veszélyeztet bennünket. A déli órákban mindenképpen maradjunk árnyékban, tartózkodjunk hűvös helyen és reggeltől estig folyamatosan gondoskodjunk testünk fokozott UV-B védelméről és rendszeres lehűtéséről.

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is, és egyre inkább a rendkívüli hőség a legfőbb kockázati tényező a közlekedésben. A parkoló autóban igen gyorsan kialakul életveszélyes helyzet. Egyetlen percre sem szabad nemcsak gyereket, állatot az autóban hagyni, de érzékenyebb tárgyakat sem. Rendkívül dekoncentráltak, figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, ami nagy veszélyt jelent. Nagyon figyeljünk egymásra is, sokat hibázhatunk!

Milyen idő lesz?

Kedden sok napsütésre számíthatunk, keletebbre lehetnek felhősebb részek, de csapadék nem valószínű. A Dunától keletre, legfőképp délkeleten élénk lökések kísérhetik az északkeleti szelet. Délutánra 31 és 38 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ismerje meg az alvás fázisait - ennyi mély alvásra lenne szüksége

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához