Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: készítse fel magát a következő napokra, nehéz lesz!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula hőhullám

Megint a rendkívüli kánikulával, és 35 C-fokot meghaladó hőséggel kell megküzdenie a szervezetünknek- figyelmeztet a Meteo Klinika.

Egyre durvul a hőség, sokfelé átlépjük a kritikus értéket! Nem csak a magas hőmérséklet fokozza a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terheléseket.

Hőségveszély az időjárás-érzékenyeknek! Fontos határvonal a 35 C-fok!

Igen megterhelő napja lesz az időjárás-érzékeny embereknek csütörtökön

Kritikus határvonal a 35 C-fokos hőmérséklet, ami már önmagában is igen nagy megterhelést jelent a keringési rendszer számára. Emellett egy erőteljesen melegedő tendenciával is kell számolnunk, ami egyéb jellegű fokozott terhelő hatásokkal jár. Sokat ront a helyzeten az erős napsütés, ami nagymértékben tovább rontja a hőérzetet, és a napon tartózkodva veszélyes hőterhelés érheti a szervezetünket már rövid idő alatt is. Tömegesen kell számítanunk a keringési és a légzési nehézségek fokozott jelentkezésére, nő a sztrókok, infarktusok, trombózisok veszélye, nem megfelelő hővédelem esetén hőgörcsök jelentkezésére is számíthatunk. Még strandolási körülmények között is könnyen napszúrást kaphatunk ha nem gondoskodunk fejünk megfelelő hővédelméről.

Igen gyakran jelentkeznek az erős fejfájások, migrének, nagymértékben csökken a fizikai és szellemi teljesítőképességünk. Ez a közlekedésben is fokozottan veszélyes. Romlik az alvásminőségünk, fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek leszünk.

Szabadtéri programok

Csütörtökön is a strandoláshoz lesz kedvező az időjárás. A rendkívül magas, sokfelé a 35 C- fokot meghaladó hőmérsékletben semmiképpen sem javasolhatók a fizikailag terhelőbb programok. Kedvező a csapadékmentes idő, de nagyon kell vigyázni a napszúrásra, az erős UV-B sugárzásra és az erőteljesen beindult parlagfű szezonra.

Balesetveszély

Egy dolog rontja ma is a közlekedés biztonsági helyzetet. Csapadék és szél nem zavarja a közlekedést, azonban az erősödő hőhullám, és a többfelé várható 35 C-fok feletti kánikula rossz hatással van sok ember vezetési képességeire, nagymértékben rontja a koncentrációt és gyorsítja a kifáradást.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön a napsütést már több helyen fátyolfelhők szűrhetik, illetve nyugaton és északon a gomolyfelhő-képződés is erőteljesebbé válik, és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A déli-délnyugati szél több helyen élénk lehet. Országos kánikulában lesz részünk 32-37 C-fokos maximumokkal.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás időjárás változáskor: innen tudhatja, milyen típusú migrén gyötri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához