Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: csütörtökön néhány fokot csökken a hőmérséklet, de rosszabb jön helyette

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula fülledtség

Hiába a pár fokos csökkenés, erősebb a fülledtség hőérzet rontó hatása - a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Összességében inkább romlik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. A pár fokos csökkenést semmissé teszi a zivatarok miatti nagy fülledtség.

Rendkívül erős a terhelés

Egy újabb fázisára számíthatunk a hőhullámnak, és ez semmivel sem kedvezőbb a korábbiaknál.

Néhány fokos hőmérséklet csökkenésre számíthatunk, de a harmincöt fok fölötti hőmérsékletek, különösen délkeleten így is rendkívül magasak lesznek, és önmagukban is megterhelőek. De északnyugaton is marad a kánikula.

A zivatarok megjelenésével viszont ugrásszerűen megnő a páratartalom, és trópusi jellegű hőség alakul ki, ami a legtöbb ember számára lényegesen rosszabb a száraz forró levegőnél is. Ilyenkor a szervezetünk már a izzadással sem tudja sok esetben fenntartania a hőegyensúlyát, emiatt súlyos keringési-légzési panaszok jelentkezhetnek. A fokozódó hőkifáradás ezzel újabb löketet kaphat és könnyen alakulhatnak ki kritikus helyzetek, ha nem teszünk meg mindent a hőegyensúlyunk megtartása érdekében. Fokozott a hőguta veszélye.

Nagyon fontos ilyenkor a környezetünkben a légmozgás fenntartása ami némi segítséget jelent a hatékonyabb párologtatás biztosításában. E nélkül ugyanis a szervezetünk nem tud védekezni kellően védekezni. Erre nagyon jó eszköz egy ventilátor is, de ne üljünk közvetlenül elé, inkább érintőlegesen tartsa fenn a légmozgást. Nem ajánlott a huzat fenntartása szellőztetéssel, mert csak a lakást fogjuk vele 30 C-fok fölé felfűteni.

Mindenki figyeljen fel a fokozódó rosszullétre, erősödő fejfájásra, a figyelem nagymértékű csökkenésére, mert ezek már komoly bajt jelezhetnek, zavartság, ájulás esetén pedig azonnali segítség szükséges. A mentők már nehezen bírják a kétszeresére nőtt forgalmat, próbáljunk meg mi is felelősségteljesen viselkedni, mert egyáltalán nincs még vége a hőhullám veszélyes hatásainak.

Szabadtéri programok

A strandoláson és a kifejezetten hűvös helyekre tervezett kültéri programokon kívül másra továbbra sem vállalkozzunk. Ne tévesszen meg senkit a néhány fokos hőmérséklet csökkenés, mindenhol marad a kánikula, északnyugaton lesz némileg jobb a helyzet, viszont megjelenik a különösen megterhelő fülledtség. Az ebben végzett aktivitások nagyon veszélyesek lehetnek, különösen ha a napon kell végezni. Ezt az egészséges szervezet is csak nagyon nehezen tolerálja. Ne terheljük túl a szervezetünket, kerüljük a napot, hűtsük rendszeresen magunkat. Fokozott veszélyt jelentenek a gyakoribb zivatarok is.

Közlekedés, balesetveszély

A továbbra is rendkívül magas hőmérsékletek mellett megjelenik a fülledtség is, ami a száraz melegnél is erősebb terhelés a szervezet számára. Az ebben kifáradt autóvezetők a klímás autóban is sokkal rosszabb vezetési paraméterekkel rendelkeznek, gyorsan kialakuló ólmos fáradtság, erős figyelmetlenség, esetenként türelmetlenség jelentkezhet. Nagy önuralomra és fokozott figyelemre van szükség mindenki részéről.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön is többfelé lesz élénk, északkeleten néhol erős az északias szél. A napos időben csupán a középső és keleti tájakon fordulhat elő néhol rövid zápor, zivatar. Kora reggel 18-25, napközben 30-36 C-fok várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csipkedje meg a kezén a bőrt, és megtudja, elég vizet ivott-e, vagy már dehidratált

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához