Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: emiatt alakulhatnak ki veszélyes helyzetek vasárnap

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula forróság

Az időjárás-érzékenyeknek különösen fontos az okos védekezés a 35 fokos kánikulában – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Országos hőhullám, sokfelé 35 fok felett! Nagy humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés a magas hőmérséklet, védjük az egészségünket!

Veszélyes lehet a 35 C-fok feletti kánikula, fontos a hatékony védekezés főleg időjárás-érzékenyeknek!

Mindenki számára komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést jelent a sokfelé 35 fokot is meghaladó kánikula. De különösen ha az időjárás-érzékeny emberek érintettek, az ő esetükben számos olyan rizikófaktorral kell számolni de ami súlyosbítja a helyzetet.

Kevésbé tudja elviselni a szervezetük a megnövekvő terhelést, és sok esetben a nem megfelelő reagálóképességük miatt hamarabb kerülhetnek veszélybe. Közöttük sokan vannak idősek, krónikus betegek, túlterhelt, stresszes, fokozottan érzékeny személyek.

A fő cél a hőegyensúly minél kisebb terhelés melletti megtartása, sok megoldással tudjuk tehermentesíteni a szervezetünket. Minél többet tartózkodjunk hűvös helyen, feltétlenül kerüljük a tűző napot és rendszeresen szakítsuk meg a hőterhelést szervezetünk hűtésével. Nagyon jót tesz a langyos tusolás, végtagjaink nem túl hideg vizes hűtése. Segítsük szervezetünket az izzadás megkönnyítésével is, ebben hasznos lehet meleg koffeinmentes teák cukor nélküli fogyasztása. Megkönnyítik a hőleadást ha egy ventilátorral mozgásban tartjuk a levegőt de nem érdemes direkt a ventilátor légáramában tartósan tartózkodni. Fontos a elvesztett só utánpótlása is, fogyasszunk könnyű ételeket, kerüljük a cukros, koffeines és alkoholos italokat.

Szabadtéri programok

Inkább csak a strandokon vagy a erősen árnyékos erdőkben ajánlott tartósabb kültéri programokat tervezni. A 35 fok feletti kánikula és a tűző nap okozta hőterhelés kifejezetten veszélyes lehet, még a az edzettebbeknek sem ajánlhatók az erősebb terheléssel járó programok. A strandon is ügyeljünk fejünk fokozott védelmére, mert magas a napszúrás veszélye. Fontos a fokozott bőrvédelem, különösen a vízpartokon rendkívül erős ha az UV-B sugárzás.

Közlekedés, balesetveszély

A fő kockázati tényező a hétvégi közlekedésben a rendkívüli hőség. A megnövekedett forgalomban és sokszor a hosszabb utazások idején nagyon veszélyes a hőterhelés okozta fáradékonyság, fokozott figyelmetlenség, a reflexek jelentős lassulása. Sokan válnak türelmetlenné, agresszívabbá ami ilyenkor különösen veszélyes. Gyakrabban kell pihenőt tartani és ügyeljünk a folyadékfogyasztásra.

Milyen idő lesz?

Vasárnap is kánikulában lesz részünk, és sok napsütésre számíthatunk. Egy-egy zápor, zivatar csak délután a Dunántúlon és északon alakulhat ki. Sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. Hajnalban 17-23, napközben pedig 31 és 37 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hatékony módszerek napégés ellen - ezért vigyázzon nagyon a bőrére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához