Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia vasárnap: ezeken a részeken enyhül a forróság, mégis bajt hoz ránk

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo kánikula forróság

Az ország bizonyos részein befuthatnak a zivatarfelhők, de az elvonuló hidegfront csak tetézi a kánikulával járó bajokat.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint megnő a csapadékhajlam, ami miatt megterhelő fülledtségre számíthatunk. A közelünkben elvonuló hidegfront inkább csak bajt okoz: új humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatással is kell számolnunk

Megnő a csapadékhajlam, ami miatt megterhelő fülledtségre számíthatunk

Napok óta egyre nehezebben viseljük a rendkívül magas hőmérséklet okozta terhelő hatásokat

Pedig van ennek egy terhelőbb változata, amennyiben a forró levegő nedvességtartalma megnő és trópusi jellegű fülledtséggé alakul. Ennek ugyanis az a következménye, hogy a szárazabb levegőben még működőképes hőleadási mechanizmus, az izzadással összefüggő párolgás okozta hőelvonás lényegesen megnehezül, akár hatástalanná is válhat. Ugyanis a magas nedvességtartalmú levegőben már alig tud a test párologtatni, és ez rendkívül nehezen elviselhető hőterhelést jelent.

A vasárnap közelünkben elvonuló hidegfrontnak északnyugaton lesz egy érzékelhető hőség csökkentő hatása, ugyanakkor erősen megnöveli a zivatarok, heves viharok valószínűségét. Ezek önmagukban is idegrendszert tovább terhelő hatások, azonban a velejáró fülledtség okozza a legkomolyabb következményeket. A trópusi-jellegű időszakokban különösen megnő a súlyos hőegyensúly-problémák veszélye, gyorsítja a hőkifáradást, és ilyen helyzetben alakulhat ki leggyakrabban hőguta. Ilyenkor csak úszunk az izzadságban, hiába iszunk, nem tud lehűlni a szervezetünk. Ilyenkor az egyetlen igazán hatásos módszer a szervezet direkt hűtése. Némileg segíthet ventilátorok alkalmazása is, de legfontosabb hogy kerüljünk minden hőterhelést.

Gyakori következmény a fejfájás, a rosszullétek, a gyakoribb szív- és légzési panaszok, a vérnyomás ingadozása, különösen az időjárás-érzékeny emberek esetében.

Szabadtéri programok

Továbbra is elsősorban a rendkívüli hőterhelést kell figyelembe venniük a kültéri programokat tervezőknek. A sokfelé előforduló zivatarok megjelenésével viszont bejön további 2 tényező, egyrészt a heves zivatarok veszélye, másrészt az ezzel együtt járó erős fülledtség, ami a hőterhelést leginkább fokozó hatás. Ilyenkor tovább csökken a szervezet terhelhetősége és nő a hőegyensúlyi problémák veszélye.

Közlekedés, balesetveszély:

A rendkívüli hőség miatti terhelések mellé bejön a többfelé előforduló, zivatarok, felhőszakadások környezetében kialakuló erős fülledtség is. Ez tovább fokozza a hőterhelés miatti baleseti kockázat-növelő hatásokat. Leromlik a figyelem, nő a reflexidő, fáradékonyabbak, ingerültebbek lehetünk. Fokozottan figyeljünk a hétvégi közlekedésben.

Milyen idő lesz?

Vasárnap nyugaton és északon egy hidegfront enyhíti kissé forróságot. Itt 30 és 34 C-fok közé esik vissza a hőmérséklet, míg máshol 35-39 C-fokos forróság várható. Helyenként, ekkor elsősorban már a Dunától keletre záporok, zivatarok előfordulhatnak. Nyugaton az északi, máshol a nyugati-északnyugati szél támadhat fel időnként.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megfájdult a nyaka? Ekkor kell azonnal orvoshoz fordulni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához