Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem akármilyen hőhullám előtt állunk, ezt vegyük komolyan!

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hőség

Már szombaton erős lesz a hőterhelés – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Beindítja a durva hőhullámot a déli szél. Egyre megterhelőbb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre készüljünk.

Sok veszéllyel jár Önre is a beinduló hőhullám, figyelmeztet a meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n:

Tartósan fokozódó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésre számítsanak az időjárás-érzékenyek a következő napokban.

Már szombaton is sokfelé készüljünk 35 fok körüli hőmérsékletekre és az ezzel járó, a keringési rendszerünket érő egyre erősödő terhelésre. Nagyon fontos a napsugárzás elleni védelem, és nemcsak az UV-B szempontjából, hanem az ezáltal okozott rendkívül erős plusz hőterhelés kivédése miatt is. Legalább a déli napot de inkább a késő reggeltől kora estig tartó napsütést is kerüljük amennyire csak lehetőségünk van rá. Megnő a trombózisok, sztrókok veszélye, ingadozik a vérnyomás, egyre több a fejfájás, gyakori rosszullétekkel, szédüléssel, gyakoribb szív- és légzési panaszokkal kell számolnunk. Sokkal energiátlanabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ez nagyon veszélyes a hétvégi közlekedésben is. Sok a baleset és sokan indulnak hosszabb utakra is. Ilyenkor gyakrabban kell pihennünk és igyekezzünk fokozottan figyelni.

Fontos, hogy a tartós hőterhelést legalább időszakosan megszakítsuk egy hűvös fürdővel vagy légkondicionált helyen tartózkodással. Fontos a folyadékpótlás és a konyhasó is. A strandon is nagyon vigyázunk igen magas a napszúrás kockázata. Igyekezzünk gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is, nagyon fontos, hogy a fokozottan időjárás-érzékenyek különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetük nem reagál megfelelően az időjárási terhelésekre!

Szabadtéri programok

Ez az idő a strandolóknak kedvez. De ott is vigyáznunk kell az igen magas hőmérsékletre, és különösen a rendkívül erős napsugárzásra. Kerülni kell a déli napot és védjük a fejünket tűző naptó, mert igen magas a napszúrás kockázata. Nagyon fontos a gondos UV-B védelem. Aki nem strandra menne, csak mélyárnyékos helyeket válasszon a kültéri programjaihoz, és kerülje a fokozott fizikai terhelést.

Közlekedés, balesetveszély

Egyre figyelmetlenebbek vagyunk a hőségben. Ez nagyon rossz hatással van a baleseti veszélyekre. Sok a baleset, különösen ügyelni kell a hétvégi nagy távolsági forgalomban. Aki hosszabb útra megy álljon meg gyakran, legyen fokozottan figyelmes. A parkoló autó perceken belül pokollá válik.

Milyen idő lesz?

Szombaton is sokat süt majd a nap, bár időnként vastagabb fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen, viszont csapadék sehol sem várható. Sokfelé élénk, erős, északnyugaton néhol viharos lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 C-fok között alakul. Hajnalban 12-20 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mélyvénás trombózis: így néz ki a láb, amikor vérrög van a szervezetben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához