Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: már pénteken kezdődik ez a terhelés - nincsenek jó kilátásaink

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hőhullám

Olyan hőhullám indul, ami nagyon megviseli a szervezetünket – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Pénteken már átlépjük a 30 fokot, indul a harmadik hőhullám. Nagyon erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés várható.

Így készüljünk a hőhullámra

Különösen az időjárás-érzékeny embereknek nagyon fontos, hogy időben készüljenek az újabb hőhullámra.

Pénteken még csak egyes helyeken kell számítanunk 30 fok feletti hőmérsékletekre, de a következő napokban igen erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés várható. A beinduló melegedési folyamat máris sok problémát okoz különösen a fejfájással és a keringési betegségekkel élők esetében. Az egyre erősödő fejfájás mellett több rosszullétre, erősödő mellkasi panaszokra, gyakori szédülésre, fokozott fáradtságra és egyre több alvási problémára számíthatunk.

Készüljünk az erősödő hullámra, a mostani számítások szerint a 40 C-fokot is megközelítő hőmérsékletekre. Minden eszközzel igyekezzünk megőrizni a lakások hűvösségét, 25 C-fok fölött már semmiképpen ne szellőztessünk mert csak fűtjük vele a lakást, és mindenképpen zárjuk ki redőnnyel, függönnyel a napsugárzást. A levegő keringetéséhez használjunk inkább ventilátort a huzat helyett. Még most intézzük el várható teendőinket, és igyekezzünk gondoskodni a környezetünkben élő idősebb emberekről, hozzátartozóinkról is.

Szabadtéri programok

Igazán csak a strandolóknak javasolhatjuk a kültéri programokat. Esetleg még árnyékos helyekre érdemes tartósabb programokat szervezni, mert a tűző napon, a kánikulai hőmérsékletben igen erős hőterhelés éri a szervezetünket. A strandon is ügyeljünk a napszúrás fokozott veszélyére és mindenkinek rendkívül fontos az erős UV-B sugárzás elleni védelem.

Közlekedés, balesetveszély

Kedvezőek lennének a közlekedési feltételek, ha nem jelentene egyre fokozódó veszélyt a beinduló hőhullám. Az erős napsütés és a kánikulai hőmérsékletek rossz hatással vannak vezetési képességeinkre. Sokkal figyelmetlenebbek vagyunk, lassulnak a reflexeink és nagy veszélyt jelent a parkoló autók belső terének rendkívül erős, akár 60 fok feletti felmelegedése is.

Milyen idő lesz?

Pénteken a túlnyomóan napos időben legfeljebb elvétve alakulhat ki kisebb futó zápor. Többfelé élénk, néhol erős lesz a légmozgás. Reggelre még sokfelé felfrissül a levegő, a minimumok 10 és 17 C-fok között alakulnak. Délutánra 26 és 32 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás nyáron: ezt teheti a megelőzésért

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához