Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden a kánikula mellett más miatt is fájhat a fejünk

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo hőhullám szél

Széllel vonul át a hidegfront, de sokfelé marad a kánikula - adta hírül a Meteo Klinika.

Rendkívül erősek a hőség pozíciói a hidegfrontokkal szemben! Összetett panaszok jellemzik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet!

Sok panasszal jár a kedden átvonuló hidegfront, de nem győzi le a kánikulát!

Országosan az átvonuló hidegfront terhelő hatása érvényesül, de sokfelé marad a kánikula!

Összetetten alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. Az északi, nyugati országrészben lesznek erősebbek a hidegfront hatásai, itt a hőmérséklet is kevéssel 30 C-fok alá kerülhet. Erősíti a front terheli hatásait a helyenkénti zivatarok és a megerősödő légmozgás okozta fokozott idegrendszeri terhelés is.

A déli, keleti területeken pedig a front hatása mellett a folytatódó kánikula jelenti a fő terhelő tényezőt. Jellemzővé válik a vérnyomás ingadozása, több lesz a fejfájás, erősödnek a görcsös panaszok. Mind a keringési rendszer fokozott terhelése, mind a hőt egyensúlyi problémák jelentkezhetnek az időjárás-érzékenyek esetében. Kerüljük gondosan a napon tartózkodás, a kánikulában magas a napszúrás és a hőkifáradás veszélye.

Szabadtéri programok

Csak elszórtan hoz zivatarokat az átvonuló hidegfront, és az északi, nyugati területeken a hőmérséklet is 30 fok alá enyhülhet, ami kedvező a kültéri programoknak. A hidegfront és az erősödő légmozgás viszont sokakat zavarhat. Délen pedig marad a kánikula, kerülje a terhelő programokat!

Balesetveszély

Összetetten alakulnak az időjárás közlekedés-biztonságot befolyásoló hatásai. Főleg délen továbbra is tombol a kánikula, jelentősen rontva a vezetési képességeinket. Ugyanakkor a kedden az egész ország felett átvonuló hidegfront kedvezőtlenül befolyásolja a frontérzékenyek állapotát is. Figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak, lelassultabbak lehetünk, sokan pedig türelmetlenebbekké válnak.

Milyen idő lesz?

Kedden a napsütést már gyakrabban zavarják gomolyfelhők, szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Erre először északkeleten, keleten, majd később a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk. Az északias szél többfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet. Még marad a kánikula 29-35 C-fokos maximumokkal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiütések strandolás után - ezek okozzák legtöbbször a problémát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához