Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: el kellett rendelni a vörös kódot is! Ilyen veszélyeket tartogat a hétfő

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőhullám

A vörös kód erős figyelmeztetés mindenki, különösen az időjárás-érzékenyek számára!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint erősödik, és egyre több veszéllyel jár a hőhullám. Fokozott a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai veszélyeztetettség.

Elrendelték a vörös kódot is! Ez különösen fontos az időjárás-érzékenyek számára, vegye is komolyan

A Belügyminisztérium elrendelte a vörös kódot is

Ez nem véletlen, és különösen nagy a jelentősége az időjárás-érzékeny emberek számára.

Ennek a célja ugyanis a figyelem felhívása a fokozott humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai veszélyekre és a gondos alkalmazkodás, egymásra figyelés fontosságára. Komoly hőterhelés alakul ki ismét, mindent meg kell tennünk hőegyensúlyunk megtartása érdekében. Gyengül az éjszakai frissülés is, különösen a nagyvárosokban, ami fenntartja az egyre erősödő hőterhelést. Ismét készülnünk kell a hőkifáradás következményeire.

Keringési rendszerünk egyre nehezebben viseli a folyamatos igénybevételt ami miatt gyakrabban számíthatunk ennek súlyos következményeire. Ezt tovább erősíti az, ha nem védjük magunkat a hőségtől, feleslegesen kitesszük a direkt napsugárzásnak magunkat. Rosszullétek.

Figyeljünk oda az utcán rosszullevőkre és azonnal hívjunk segítséget és addig se hagyjuk magára az érintettet. Figyeljünk oda a környezetünkben élőkre is, mert tartósan kell a nehézségekre számítanunk. Az időjárásra fokozottan érzékenyek esetében a melegedési folyamatot továbbra is kísérhetik melegfront jellegű panaszok:

  • fejfájás,
  • rosszullét,
  • szédülés,
  • súlyosabb esetben zavartság,
  • de a kóros aluszékonyság kialakulására is figyelnünk kell.

Ebben a helyzetben is főleg az időjárás-érzékenyek tapasztalják az egészségüket veszélyeztető, életminőségüket erősen rontó panaszokat.

Szabadtéri programok

A hőhullámban továbbra is, sőt, egyre inkább a strand ajánlható a szabadtéri programokban. Egyre komolyabbak a hőterhelési veszélyek, senkinek nem ajánlott terhelő programokat tervezni, főleg olyanokat, ahol a tűző napon kellene lenni. Sőt, a strandolók is fokozottan kerüljék legalább a déli órákban, folyamatosan védjék a fejüket a napszúrástól és védekezzenek a rendkívül magas UV-B sugárzás ellen!

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is egyértelműen az egyre erősödő kánikula a legfőbb baleseti kockázati tényező. Lassulnak a reflexek, sokkal figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek és fáradékonyabbak vagyunk.

Milyen idő lesz?

Hétfőn túlnyomóan napos időben lesz részünk, de ezen a napon már előfordulhatnak átmenetileg felhősebb tájak is, viszont számottevő csapadék továbbra sem várható. Helyenként élénk lesz a légmozgás. A hajnali 14-23 C-fokot követően délutánra 29 és 38 C-fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb maximumokat az ország északkeleti harmadán mérhetjük.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szédülés, ájulás, ingerültség: szívritmuszavart is jelezhetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához