Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vigyázz, kész, rajt - már készülődik a hőhullám újabb szakasza

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az átvonult hidegfront sem hozott tartós lehűlést, inkább újabb terheléseket!

Szinte csak hullámvasútra tett minket ez a hidegfront. Kevés hasznot hozott ez a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet, sőt!

Kis szünettel visszaerősödik a hőhullám

Az időjárás-érzékenyek szempontjából talán több a kára mint a haszna ennek az átvonuló hidegfrontnak.

Hozott ugyan egy átmeneti felfrissülést, ami kétségkívül előnyös, ugyanakkor most ennek egy magasban máris beinduló melegedés a következménye, amit az érzékenyebbek melegfront jellegű hatásként tapasztalhatnak meg. Emellett keleten szinte meg sem szűnt a kánikula, és a folytatásban nyugaton is visszaerősödik a hőhullám.

Különösen a migrénesek, a különböző eredetű fejfájásokkal élők fognak erősödő tüneteket tapasztalni. Ismét a gyulladásos folyamatok erősödése kerül előtérbe, a tendenciaváltozás pedig a keringési rendszer fokozott terhelését, a vérnyomás ingadozását okozza. Megszaporodnak a mellkasi diszkomfortok, szívpanaszok és légzési nehézségek is felléphetnek. Jellemző a fokozott fáradékonyság.

Ezzel együtt is az a javaslatunk, hogy használja ki a csütörtököt szervezete regenerálására, pihentető kültéri programokra, elmaradt teendői bepótlására, a lakások belső terének hűtésére, főleg a hűvösebb éjszakai órákban. Péntektől a hőhullám határozott beindulására számíthatunk.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a szórványosan, főleg keleten előforduló zivatarokat, erős széllökéseket. Az időjárás-érzékenyek legyenek tekintettel arra, hogy újra beindul a melegedést, keleten más kánikula is várható. Ezzel együtt ez még mindig egy jobb nap a hőhullám előtt, érdemes is kihasználni.

Balesetveszély

Közepes lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: elszórt zivatarok és erős széllökések. A legfontosabb meteogyógyászati hatás a beinduló melegedés, keleten a visszatérő kánikula miatti fokozott bágyadtság, fáradékonyság.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön a napsütést elsősorban fátyolfelhők szűrhetik. Egy-egy futó zápor, esetleg gyenge zivatar legfeljebb elszórtan a keleti és az északkeleti tájakon alakulhat ki. Az északias szelet többfelé élénk, keleten és északkeleten erős lökések kísérhetik. Délutánra 26 és 33 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrmosás - az orvos ezt az 5 dolgot javasolja a minél jobb eredményhez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához