Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nem érnek véget a vasárnappal a megpróbáltatások

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

A vasárnap sem hozza meg a szörnyű hőhullám végét- tájékoztat a Meteo Klinika.

Nagy a baj! Nem érnek véget a vasárnappal a megpróbáltatások! Inkább csak átalakulnak, de nem enyhülnek a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terheléseink.

Hiába reméltük, hogy a vasárnappal véget ér ez a szörnyű hőhullám. Csak átmeneti enyhülés várható!

Igen rossz hír mindannyiunknak, különösen az időjárás-érzékenyeknek, hogy a vasárnappal nem érnek véget a megpróbáltatásaink.

A hőhullám megingása csak átmeneti lesz, és egyéb terhelő hatásokkal fog kombinálódni. Azért fontos ezt mindenkinek időben tudnia, hogy a valós helyzettel tudjanak szembenézni és rákészülni. Vasárnap még országosan a tomboló kánikula lesz az uralkodó, sokfelé 40 C-fok közeli hőmérsékletekkel. Az elszórt zivatarok inkább csak rontanak a helyzeten, a rendkívüli fülledtség kialakulása miatt kritikus terhelés alatt áll a keringési rendszerünk, pedig már minden tartalékunk kimerült. Egyre gyakrabban jelentkeznek rosszullétek, szív- és légzőszervi panaszok, folyamatosan nő a súlyos hőegyensúlyi zavarok, így a hőkifáradás, túlterhelés esetén pedig a hőguta veszélye. Erősödnek a gyulladásos folyamatok és az alvászavarok. Ez erősen hozzájárul a fizikális és mentális állapotunk további romlásához, a kimerültséghez és az immunrendszerünk gyengüléséhez.

Az újabb számítások pedig azt igazolják, hogy csak minimálisan és átmenetileg csökken a hét elején a felmelegedés, miközben egyéb terhelő hatások is belépnek. A folytatásban pedig a 35 C-fok körüli hőmérsékletek visszatérésére kell készülünk.

Szabadtéri programok

Az extrém hőterhelés lényegében változatlan, vasárnap se válasszunk terhelő programokat, a strandon sem és a légkondicionált termekben sem. Ez különösen igaz az intenzívebb mozgásformákra és a hőegyensúlyi problémákra érzékenyebb emberekre. Mindenhol, még a strandon is tilos tartósan a napon tartózkodni, nemcsak a napszúrás és az erős hőterhelés fokozott veszélye, de a magas UV-B sugárzás miatt is. A vízben tartózkodva is sokat kell innunk, és ügyelni főleg a fejünk hővédelmére.

Balesetveszély

Az ünnepi közlekedésben feltétlenül vegye figyelembe, hogy ha útnak indulunk legyünk tisztában a fokozott veszélyekkel, nemcsak a saját, hanem mások erősen beszűkült vezetési képességeivel. Dugók is várhatók, fokozott figyelem és türelem legyen a vezérelv, és azonnal álljunk meg, ha nem érezzük a vezetést biztonságosnak!

Milyen idő lesz?

Vasárnap is marad még országszerte a nagy meleg, a csúcshőmérséklet 32 és 39 C-fok között alakul. A napsütést fátyol-és gomolyfelhők zavarhatják meg, ez utóbbiakból több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, viharos széllökésekkel kísért zivatarok. Erre kisebb esély keleten, délkeleten lesz. A délies szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Dehidratáció: amikor szomjas, már késő! Erre figyeljen a melegben!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához