Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken már kritikusra fordul a helyzet!

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

Komoly egészségügyi következményekkel fenyeget a meteogyógyászati helyzet – figyelmeztet a Meteo Klinika.

Sokak számára életveszélyes napok következnek. Még soha nem érte ilyen veszélyes humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés a szervezetünket.

Kritikus, sokaknak életveszélyes meteogyógyászati helyzet! Így előzze meg a súlyos következményeket:

Egyáltalán nem javul, sőt az idő múlásával egyre inkább romlik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

A tartósan fennálló extrém hőterhelés napról-napra nehezebben viselhető, különösen az időjárás-érzékeny emberek számára. Kimerülnek a szervezet tartalékai, egy fáradtabbak vagyunk, a romló alvásminőség is nagyon sokat ront a helyzeten. A keringési rendszer ilyen mértékű folyamatos terhelése még az egészségesek számára is veszélyt jelent.

Muszáj lenne a szervezetünknek legalább időszakosan megpihennie, de az ország nagy részén erre még a kora hajnali órákban sincs természetes lehetőség a trópusi jellegű éjszakák miatt. A helyzet egyelőre nem javul, aki nem tud légkondicionált környezetben rendszeresen tartózkodni mindenképpen a súlyos hőegyensúlyi és egyéb egészségügyi veszélyek elkerülésére kell koncentrálnia. Ennek lényege a tartós hőterhelés megszakítása és minél alacsonyabban alacsonyabb szinten tartása. A saját hőtermelésünket úgy tudjuk csökkenteni, hogy kerülünk minden megterhelőbb tevékenységet, könnyű, kalóriaszegény ételeket fogyasztunk, kerüljük a kávé, a cukros és az alkoholos italok fogyasztását, míg a hőterhelést pedig a napsütés teljes elkerülésével tudjuk csökkenteni, ez még a strandolók számára is fontos.

A másik feltétel, hogy segíteni tudjuk szervezetünk hűtő tevékenységét, az izzadást. Ehhez rendszeres víz utánpótlása és az elvesztett sók, ásványi anyagok pótlására van szükség. Egy ventilátor sokat segíthet az izzadás hatékonyabb hűtő hatása érdekében. De ezzel együtt is igen magas a trombózisok, infarktusok, sztrókok veszélye, továbbá a direkt egyensúlyi zavarok, a hőkifáradás, és legsúlyosabb esetben a hőguta veszélye is. Ezért nagyon figyeljünk magunkra és környezetünkre is, fontos lehet az azonnali orvosi segítség. Meg kell értenünk a helyzet súlyosságát, vegyük komolyan egészségünk megőrzését! Tapasztalhatjuk, hogy az egyre extrémebb időjárásban milyen fontos dolog időben foglalkozni az időjárás-érzékenységünkkel! Ebben a helyzetben is főleg ők tapasztalják az egészségüket veszélyeztető, életminőségüket erősen rontó panaszokat.

Szabadtéri programok

Sehol ne válasszunk terhelő programokat, nemcsak a szabadban, de a légkondicionált termekben sem. Ez különösen igaz az intenzívebb mozgásformákra és a hőegyensúlyi problémákra érzékenyebb emberekre. A strandon is tilos tartósan a napon tartózkodni, nemcsak a napszúrás fokozott veszélye de a magas UV-B sugárzás miatt is. A vízben tartózkodva is sokat kell innunk, és ügyelni a fejünk hővédelmére.

Pollenhelyzet

Sokat romlik a pollenhelyzet. Már sokfelé nagyon magas a parlagfű, és magas a csalán és a kenderfélék pollenszintje, közepes mennyiségű az üröm és a libatop pollenje is.

Milyen idő lesz?

Pénteken a túlnyomóan napos időt csak elszórtan szakíthatja meg zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a légmozgás, erős, viharos széllökések viszont csak záporok, zivatarok környezetében lehetnek. Hajnalban 16-24, délután 33-41 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvászavar: a kánikula okozza vagy más? Így derítheti ki

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához