Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rosszat hoz a hőhullám és a hidegfront keveredése

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint nagyon nehezen lesz elviselhető az időjárás lesz, nyugaton lesz némileg jobb a helyzet!

Inkább rosszat hoz a hőhullám és a hidegfront keveredése! Országosan eltérőek a súlyos humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatások!

Szinte elviselhetetlen, ami egyes régiókban vár az időjárás-érzékenyekre!

Ez a szokatlan viselkedésű hidegfront, és a továbbra is támadó hőhullám nagyon megterhelő állapotokat produkál az időjárás-érzékenyek számára! Igen komplex humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk.

Keleten tovább tombol a kánikula 35 C-fok feletti hőmérsékletekkel. Nyugaton ugyan "csak" 30 C-fok körül alakul, de országosan nagyon megterhelő a magas páratartalom miatti trópusi jellegű fülledtség, főleg a többfelé előforduló, záporok, zivatarok környezetében. Az ezeket kísérő viharos szelek sok ember esetében járnak idegrendszeri terheléssel. Még érződik a fokozottan érzékenyek számára a hidegfront jellegű hatás, mind a görcsös mind a gyulladásos panaszok erősödésére számíthatunk egy bizonyos vonatkozásokban kettős frontra emlékeztető terhelés formájában.

Erősödnek a fejfájásos tünetek és továbbra is erős terhelés alatt marad a keringési rendszerünk, gyakoribb szív- és légzési panaszokkal, rosszullétekkel. Erősödnek a szédülések, bizonytalanság érzetek, továbbra is számíthatunk alvási problémákra. A kimerült szervezetünket fontos minden lehetséges módon kímélni, és minden lehetséges eszközt felhasználni a hőegyensúlyi zavarok megelőzésére.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezését elsősorban a rendkívül változékony, ugyanakkor erősen megterhelő időjárás miatt alaposan meg kell gondolni. Zivatarok, viharos szelek szeszélyesen fordulnak elő. Keleten tombol a kánikula, az ország jelentős részén trópusi jellegű fülledtségre is számíthatunk, ami miatt semmiképpen nem ajánlottak a megterhelőbb programok.

Balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség kedden is. A trópusi jellegű fülledt kánikulában eleve nagymértékben romlanak a vezetési képességeinket. Lesznek zavaró fizikai feltételek is, zivatarok, viharos szelek kialakulására is számíthatunk. Sok a baleset, legyünk nagyon fokozottan óvatosak.

Milyen idő lesz?

Kedden, államalapításunk ünnepén is marad a nagy meleg, a 17-23 C-fokos hajnalt követően napközben 30-37 C-fokra számíthatunk, ismét az Alföldön lesz melegebb. A napsütést elszórtan, legnagyobb eséllyel a Békéscsaba-Győr vonal mentén zavarhatják meg záporok, zivatarok. Az északkeleti szél többfelé élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szédülés, ájulás, ingerültség: szívritmuszavart is jelezhetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához