Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: elképesztő amit produkál az időjárás - rosszul alakul a helyzet

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

Rendkívül megterhelő lesz ez az újraindult extrém hőhullám – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Tartósan beáll az extrém kánikula a visszatért hőhullámban! Hosszan tartó, igen erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésre készüljünk! Elképesztő amit produkál az extrém időjárás.

Tartós másodfokú hőségriasztás, nem is javul a helyzet!

Rendkívül rosszak a kilátások, mindenekelőtt az időjárásra érzékeny emberek számára.

A szinte el sem múlt hőhullám előző szakaszának a rendkívül erős terhelése után újra el kellett rendelni a másodfokú hőségriasztást. Ami különösen ijesztő, az az extrém hőség tartóssága, ami a hó végéig sőt, a jelenlegi számítások szerint azon túl nyúlóan is fennmarad. Nagyon komolyan kell venni ezt a helyzetet mert ismét a legkomolyabb következményekkel kell számolni, a trombózisok, sztrókok, infarktusok, súlyos rosszullétek gyakoribb előfordulásával, a többlet halálozási veszélyek növekedésével.

Rendkívül fontos a hőség okozta terhelések minél alacsonyabb szinten tartása, amivel tehermentesíteni tudjuk a keringési és légző rendszerünket. Feltétlenül kerüljük a napon tartózkodást, a fizikális és mentális terheléseket és tartózkodjunk minél többet hűvösebb helyen. Csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor gondoskodjunk a megfelelő folyadék fogyasztásról és az izzadással elvesztett só, ásványi anyagok pótlásáról. Sok ember helyzetét tovább nehezíti a már sokfelé extrém szintet elérő parlagfű pollenkoncentráció. Az allergiásoknak ez jelentős plusz terhelés, különösen a légzőszervi problémákkal élők számára.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe az igen magas kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként extrém pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó, vagy a napon végzendő programokat. A strandon is kerülni kell, legalább a déli napot, magas a napszúrás veszélye.

Pollenterhelés

Erősödő romlás várható a pollenhelyzetben, főleg a parlagfű miatt. Egyre többfelé már extrém magas a parlagfű, továbbá magas a csalán és a kenderfélék pollenszintje, de jelen van a pázsitfű pollenje is.

Milyen idő lesz?

Vasárnap tovább fokozódik a kánikula, a legmelegebb órákban 33-38 C-fokra számíthatunk. Sok napsütésre van kilátás, de késő délutántól északnyugaton egy hidegfront hatására helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Napközben mérsékelt lesz a légmozgás, majd este északnyugaton és nyugaton az északnyugatira forduló szél támadhat fel.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás, nehézlégzés, szédülés: kánikula okozza vagy szívbetegség?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához