Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fontos dologra hívják fel a figyelmet - ezt most tényleg vegye komolyan!

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a hőgutát nagyon komolyan kell venni, mivel könnyen halálos lehet!

Nem tágít, sőt, országosan erősödik a kánikula 40 C-fok fölötti hőmérséklettel. Minden védekezésre szüksége lesz ebben az elviselhetetlen humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben!

Hőguta veszélyeztet az extrém szintre erősödő kánikulában

Országosan is tovább romlik a hőség helyzet. El kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást!

Az eddig viszonylag megkímélt nyugati, északi területeken is tovább emelkedik a hőmérséklet, szinte mindenhol már a 35, délen a 40 C-fok körüli kánikulára kell számítanunk. Ezt mindenkinek nagyon komolyan kell venni, aki túlterheli magát ebben a hőmérséklet tartományban az a hőgutát kockáztatja, aminek komoly szervi károsodások, sőt halál lehet a következménye. Különösen veszélyeztetettek az időjárás-érzékenyek, mert ilyen helyzetben a szervezet csökkent vagy tévesen alkalmazkodó képessége további rizikófaktort jelent.

Figyeljünk a magasra szökő testhőmérsékletre, az erős fejfájásra, szédülésre és különösen a zavartság megjelenésére, ilyenkor már feltétlenül azonnali orvosi segítségre van szükség. Nem veszélytelenek az enyhébb hőegyensúlyi zavarok, hőgörcsök, napszúrás sem, ami még a strandolókat is veszélyezteti. A hő kifáradás általánossá válik, nagymértékben fokozva a keringési és légzési panaszainkat, fizikális és mentális állapotunk nagymértékű romlását. Rendkívül fontos lenne a már egyre nehezebben biztosítható pihentető alvás.

Minden lehetséges módon védekeznünk kell, mindenki a lehetőségei szerin, hogy szervezetünk legalább időszakosan felfrissülhessen. Elemi dolog a víz és só pótlása, az egymásra való fokozott figyelés. De figyeljünk magunkra is, állapotunk romlása esetén tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, időben kérjünk segítséget.

Szabadtéri programok

Csak a strand, vagy a pihenés egy hűvös helyen! Az extrémmé vált hőhullámban szinte kizárólag a strand ajánlható a szabadtéri programként. Minden terheléstől óvja magát, nagyon komolyak a hőterhelési veszélyek, senkinek nem ajánlott egyéb programokat tervezni, és tilos tartósan a tűző napon lenni. Sőt, a strandolók is fokozottan kerüljék legalább a déli órákban, folyamatosan védjék a fejüket a napszúrástól és védekezzenek a magas UV-B sugárzás ellen!

Balesetveszély

Továbbra is a folytatódó extrém kánikula a legfőbb baleseti kockázati tényező. Veszélyes a hőség az autóban is. Éjjel nem tudunk pihenni, egyre jobban kifáradunk, lassulnak a reflexek, sokkal figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek és fáradékonyabbak vagyunk.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Csak néhol élénkül meg a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet 34 és 40 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napszúrás és hőguta: életmentő lehet ezeket a tüneteket észrevenni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához