Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: már most készüljön fel - rémálom lesz a szeptember is!

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

Nemhogy véget érne, még erősödik is a hőhullám szeptemberre – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A jelenlegi számítások szerint a hőhullám tartós, további erősödésére számíthatunk, komoly meteogyógyászati következményekkel. Ilyen példátlan humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzettel még soha nem szembesültünk.

Nehéz lesz így a munkába állás és az iskolakezdés

Újabb igen kemény kihívásokkal szembesülünk rövidesen ebben az elképesztően alakuló hőhullámban.

A mostani számítások szerint egyáltalán nem ér véget az augusztussal ez a hőhullám, sőt még súlyosbodik is. Ez viszont azt jelenti, hogy egyre kevésbé tudunk a strandra menekülni vagy hűvös helyre húzódva pihenni, mert a legtöbbünknek vissza kell térni a munkába és elkezdődik az iskola is. Ebben a rendkívüli helyzetben különösen előrelátónak kell lenni ezekben a kérdésekben, és minél jobban fel kell rá készülnünk. Pedig felfrissülésre egyelőre nem számíthatunk, de még a korábbi elszórt helyenkénti frissítő zivatarok is megszűnnek, különösen a nagyvárosokban pedig az éjszakák is igen melegen alakulnak.

Inkább csak a reggeli, kora délelőtti órákat tudjuk kevesebb problémával elviselni, de azért azzal is sokat segíthetünk magunkon, ha minden lehetséges módon kerüljük a tűző napot, járjunk az árnyékban, nagyon hasznos lehet egy napernyő is. Egyre nagyobb a hőkifáradás veszélye, romlik az alvásminőség, erősebben jelentkeznek az időjárás-érzékenyek egyéb panaszai is, különösen a fejfájás, a mellkasi, szív és légzési panaszok, a rosszullétek, gyakori szédülés, erős fáradékonyság. A fokozott veszélyhelyzetben igen fontos az egymásra figyelés, az idősek, súlyos krónikus betegek igen könnyen kerülhetnek kritikus helyzetbe, amikor sürgős segítségre lehet szükségük.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabb kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként extrém pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de már az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg zápor, esetleg gyenge zivatar. Az északnyugati tájak kivételével többfelé élénk marad az északkeleti szél. Délután 31-36 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke vagy agyi infarktus: mi a különbség a kettő között?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához