Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kegyetlen időre készüljön kedden - szinte elviselhetetlen lesz

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

Jóval 35 fok felett leszünk! Fokozódó hőpangás veszélyre figyelmeztet a Meteo Klinika.

Extrém forróságra kell készülnünk komoly hőegyensúlyi veszélyekkel! Egyre veszélyesebb a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Fokozott hőpangás veszély! Erősödő, 40 C-fokot is elérő extrém hőségre kell készülni

Ebben az alakuló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetben mindenkinek, de különösen az időjárás-érzékenyeknek azt tudjuk tanácsolni, hogy nagyon figyeljenek a hőegyensúlyuk megtartására, mert a következő napokban egyre fokozódó veszélynek leszünk kitéve.

A 35 C-fok fölötti hőmérsékletek és a szinte zavartalanul tűző nap sok ember számára jelent szinte elviselhetetlen terhelést. Máris nagyon sokan jelentkeznek keringési panaszokkal, ingadozó vérnyomással, erős fejfájással, gyakoriak a rosszullétek, gyengeség, szédülés, homályos látás, hányinger. Egyre nagyobb a hőpangás kialakulásának a veszélye, amennyiben a magas pulzus zavartsági tünetekkel is jelentkezik feltétlenül orvosi segítségre van szükségünk.

Tegyünk meg mindent az ilyen állapotok megelőzésére, csökkentsük a terhelésünket minden lehetséges módon, rövid időre se menjünk a tűző napra és fokozottan figyeljünk szervezetünk jelzéseire és a környezetünkben élő emberekre is. Tovább rontja a helyzetet hogy gyengül a hajnali felfrissülés és egyre romlik az alvás minőség. Rendkívül fontos a víz pótlása mellett főleg a só de az egyéb ásványi anyagok pótlása is, amit az izzadással elvesztünk.

Szabadtéri programok

Az extrémmé vált hőhullámban szinte kizárólag a strand ajánlható a szabadtéri programokban. Nagyon komolyak a hőterhelési veszélyek, senkinek nem ajánlott terhelő programokat tervezni, és tilos tartósan a tűző napon kellene lenni. Sőt, a strandolók is fokozottan kerüljék legalább a déli órákban, folyamatosan védjék a fejüket a napszúrástól és védekezzenek a magas UV-B sugárzás ellen!

Balesetveszély

Továbbra is egyértelműen a tovább erősödő kánikula a legfőbb baleseti kockázati tényező. Lassulnak a reflexek, sokkal figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek és fáradékonyabbak vagyunk.

Milyen idő lesz?

Kedden a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg. Északon, északnyugaton helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A szél gyenge lesz, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg. Hajnalban 14-24 C-fok várható, délután pedig 29-38 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Heparinos krémek - az orvos elmondja mire jók és mire nem

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához