Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: nemcsak példátlan, veszélyes is lesz a mostani hőhullám

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a 35 C-fok feletti hőmérséklet napokon át, ez rendkívüli terhelés a szervezetünknek!

Nem csak erősnek, nagyon hosszúnak is ígérkezik ez a hőhullám! Olyan humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekkel jár, amire nem vagyunk felkészülve!

Sok veszéllyel jár ez az extrém hőhullám, olyanokkal is, amik a korábbi szakaszban nem voltak jellemzők!

Országosan erős kánikulával kell szembenéznie az időjárás-érzékeny embereknek már pénteken is.

Valójában, némi megingás után, a már hosszú ideje itt időző, példátlan hőhullám folytatásáról van szó, ami azt is jelenti, hogy az érzékeny emberek szervezete aligha tudott regenerálódni. És máris itt vannak a sokfelé 35 fok feletti kánikulai hőmérsékletek, ez a magas érték önmagában is komoly terhelés a keringési rendszer számára, de ehhez egyéb terhelő hatások is kapcsolódnak.

Ez egyúttal azt is jelenti hogy a hőhullámok ez a szakasza jelentős eltéréseket is mutat a korábbiaktól. Részben pozitív hatású, hogy lényegesen alacsonyabb éjszakai hőmérsékletekre számíthatunk, bár a nagyvárosokban ez is csak korlátozott mértékben érvényesül. A dolog másik oldala viszont a nagy napi hőingás, ami az időjárás-érzékeny emberek esetében egy nagyon komoly meteogyógyászati terhelő tényező. Különösen olyan esetekben amikor a napi maximumok ilyen magas értéken tetőznek. Keringési és hő egyensúlyi problémákra egyaránt számíthatunk, ezért továbbra sem szabad a tűző napon tartózkodni vagy terhelő tevékenységeket végezni. Mind a görcsös mind a gyulladásos panaszok erősödésére számíthatunk, a vérnyomás erőteljes ingadozása mellett gyakoribb rosszullétek és különböző jellegű ízületi problémák is jelentkezhetnek, de szaporodnak a különböző eredetű fejfájások is, a légzőszervi problémák erősödéséhez pedig a gyorsan emelkedő, főleg parlagfű koncentráció is erősen hozzájárul. Fontos az okos szellőztetés, érdemes a késő éjszakai órákban végezni.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe az igen magas kánikulai hőmérsékleteket, a magas pollenkoncentrációt, főleg a parlagfű esetében, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek legyenek tekintettel arra, hogy az újraindult, nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó, vagy a napon végzendő programokat.

Balesetveszély

Újra magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: erős, alacsony napállásnál a vezetést is erősen zavaró napsütés és a rendkívül erős kánikula. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Szombaton továbbra is csak vékony fátyolfelhők lehetnek az égen, sok napsütés várható, csapadékra nem kell számítani. A Dunántúlon, ezen belül is főként nyugaton, északnyugaton többfelé élénk lesz a délies szél. Tovább melegszik a levegő, a hajnali 11-21 fokot követően délután 31 és 36 C-fok közötti maximumokat mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt mindenképp nézze meg a naptej címkéjén, mielőtt használja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához