Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: veszélyes változások zajlanak időjárásunkban

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség kánikula

Megkérdőjelezhetetlen adatok sora bizonyítja az extrém változásokat – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Nem csak egy eseti kilengés a mostani extrém idő. Egyre gyakrabban kell súlyos humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekkel számolnunk, egyre nagyobb a meteogyógyászat jelentősége!

Sorozatban dőlnek a legextrémebb rekordok is

A példátlan hőhullámokban mindenkiben jogosan felmerül a kérdés, hogy valóban annyira veszélyes-e a helyzet, vagy csak egy egyszeri extrém kilengésről van-e szó?

Sajnos minden adat és tudományos elemzés azt igazolja, hogy az előbbivel állunk szemben. Valóban, sokkal erősebb humánmeteorológiai-orvos meteorológiai hatások érnek bennünket, mint akárcsak a néhány évvel korábbi időszakokban. Emellett a változás tendencia jellegű, és nem csak a fennmaradására hanem inkább a további romlására kell számítanunk. A változást jól mutatja, hogy sorozatban dőlnek az évszázados rekordok, és nem csak hazai, hanem globális viszonylatban is, ami igazolja hogy nem egy kistérségi ingadozás következett be. Ugyanis 2024-ben minden hónap az eddigi legmelegebbnek bizonyult a globális mérések kezdete óta. Most pedig olyan napi átlaghőmérsékletet mértek, amire még soha nem volt példa az elmúlt százhúszezer évben.

És Magyarországon is nappali és éjszakai hőmérsékleti rekordok születnek, és tartósan állnak fenn olyan paraméter kombinációk amelyek különösen veszélyes változásokat jeleznek. A Hungaromet adatai szerint az elmúlt július volt a mérések kezdete óta a legextrémebb hónap. Jó eséllyel az augusztussal is ez lesz a helyzet, és különösen aggasztó, hogy elvégeztek egy szimulációt a jövőben várható helyzetre, ami egészen riasztó képet mutat, a ma még extrémnek számító helyzet az átlagos helyzetnek bizonyulhat a következő évtizedekben.

Nagy kockázatokkal jár a megváltozó klíma globálisan is, egyes angol számítások a Golf-áramlat gyengülését vetítik előre már 1-2 évtizedes távon is, ami egészen katasztrofális, Európa éghajlatát gyökeresen megváltoztató helyzetet mutat. Egyértelmű hogy egyre nehezebben tud a szervezetünk alkalmazkodni az egy extrémebb körülményekhez, ami igen rossz hír elsősorban az időjárás-érzékenyek számára, mert az ő esetükben lényegesen súlyosabb következményekkel jár az alkalmazkodás nehézsége, a nem megfelelő reagálóképesség. Egyre nagyobb szerepe lesz a meteogyógyászati tudatosságnak, és az egészséget, életminőséget veszélyeztető kóros érzékenység kezelésének. Egy időjárás-érzékeny ember már a mai időjárásban is komoly tüneteket tapasztalhat, és a jövőben ezek gyakoribb és súlyosabb jelentkezésére számíthatunk. Meg kell értenünk a helyzet súlyosságát, vegyük komolyan egészségünk megőrzését!

Szabadtéri programok

Sehol ne válasszunk terhelő programokat, a strandon sem és a légkondicionált termekben sem. Ez különösen igaz az intenzívebb mozgásformákra és a hőegyensúlyi problémákra érzékenyebb emberekre. Mindenhol, még a strandon is tilos tartósan a napon tartózkodni, nemcsak a napszúrás és az erős hőterhelés fokozott veszélye, de a magas UV-B sugárzás miatt is. A vízben tartózkodva is sokat kell innunk, és ügyelni főleg a fejünk hővédelmére.

Közlekedés, balesetveszély

A hétvégi közlekedésben feltétlenül vegye figyelembe, hogy ha útnak indulunk legyünk tisztában a fokozott veszélyekkel, nemcsak a saját, hanem mások erősen beszűkült vezetési képességeivel. Fokozott figyelem és türelem legyen a vezérelv, és azonnal álljunk meg, ha nem érezzük a vezetést biztonságosnak!

Milyen idő lesz?

Szombaton folytatódik a forróság, a hajnal sem igazán hoz felfrissülést, reggelre mindössze 17-25 C-fokig csökken a hőmérséklet, mely napközben 32 és 40 C-fok közé emelkedik. Hajnalban egy dunántúli-délkeleti tengely mentén, majd napközben a napsütés mellett elszórtan, este többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak, ezt leszámítva többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőség és szívinfarktus: ezt tanácsolja az orvos a kánikula idejére

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához