Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: egyre súlyosabb következményekkel fenyeget az erősödő hőhullám

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség hőhullám

Úgy megyünk át az őszbe, hogy erősödik az elviselhetetlen hőhullám – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Egyre elviselhetetlenebb a hőhullám, sok vonatkozásban katasztrófával fenyeget. Súlyosbodnak a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következmények.

Egyre nagyobb katasztrófa fenyeget a példátlan hőhullám miatt

Ez a nyári időszakban is rendkívül sok problémát okozott főleg az időjárás-érzékeny emberek számára, azonban az ősz kezdetével tovább romlik a helyzet és már nem csak az időjárás-érzékenyek számolhatnak fokozódó problémákkal. Az iskolakezdés, a szabadságok vége egy fontos fordulópont ebből a szempontból, de napról-napra okoz milliárdokkal növekvő aszálykárokat a mezőgazdaságban. Ezt az élővilág is alaposan megsínyli, tovább fokozva a mindannyiunkat érintő terhelő hatásokat. Nagyon felhalmozódtak az olyan munkáink, amelyek a kánikulában nem voltak végezhetők, és ez egyre növekvő problémákat okoz, miközben a helyzet nem javul. Fontos kérdés lesz az iskolakezdés a sokfelé 37-38 C-fokos hőségben. Meg kell tanítani a gyerekeket is a megfelelő hővédelemre, a rendszeres ivásra. Fontos szerepe lesz a megfelelő munkavédelemnek is.

Már pénteken is országosan jóval 30 C-fok fölött alakul a hőmérséklet, frissítő hatásokra csak kevés helyen számíthatunk. Egyre többeket fenyeget a hőkifáradás és nem megfelelő hővédelem esetén már magas a hőguta veszélye. Továbbra is magas az UV-B sugárzás és az emiatt is feltétlenül kerülni kell a napon tartózkodást. A kifáradó szervezet miatt nagyobb a súlyos keringési problémák veszélye, emiatt figyeljünk magunkra és egymásra, és időben hívjunk segítséget. Rosszullétek, hőgörcsök, erős fáradékonyság jelentkezhetnek, amit tovább súlyosbítanak az erősödő alvásproblémák. Sok ember számára létkérdés a folyamatos hőterhelés legalább alkalmankénti megszakítása, a szervezet pihentetése.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabb kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként már extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de már az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Pénteken is marad a hőség, 31-36 C-fokos maximumokra készülhetünk sok-sok napsütéssel. Ismét csak egy-egy helyen fordulhat elő rövid zápor, zivatar. Az északkeleti szél napközben többfelé megélénkülhet. Hajnalban 16-21 fokig hűlhet a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elviselhetetlen, éles fejfájás kínozza? Ennyi minden okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához