Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hőségriasztással indul a szeptember és az iskola

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség hőhullám

Szeptemberben különösen nehéz lesz elviselni ami vár ránk a hőségriasztásban – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Példátlan meteogyógyászati helyzet alakult ki ebben a soha nem látott hőhullámban. Jól mutatja a humánmeteorológia-orvosmeteorológiai helyzet súlyosságát a második hétre meghosszabbított hőségriasztás.

Hőségriasztás és rendkívüli nehézségek várnak ránk a tanévkezdeten, a tömeges munkába visszatéréskor

Példátlan nehézségekkel kell szembenéznünk a szeptember kezdetével, lényegében mindannyiunknak.

A meghosszabbított másodfokú hőségriasztás jól mutatja a helyzet súlyosságát. A már példátlanul hosszúra nyúlt hőhullám és hőségriasztásban a kánikula fokozódására kell számítanunk szeptember elején is. Ez igen veszélyes lehet az iskolakezdésre, ilyenkor akár életveszélyes is lehet a tartósabb napon tartózkodás. Nem szabad a tanévnyitókat ilyen körülmények között a szabadban tartani, és azt sem felejtsük el, hogy a gyerekek körében is nagy, és egyre növekvő százalékot tesznek ki az időjárásra érzékenyek, akik különösen rosszul viselik az ilyen irányú terheléseket. Ráadásul a felnőtteknél sokkal érzékenyebbek a dehidratáltságra, és kisebb a hőtűrő képességük. Körükben is nagyon gyakori a fejfájás, a rosszullétek, napszúrás, hőegyensúlyi zavarok. Rendkívüli mértékben leromlanak a tanulási képességek, csökken a figyelem és gyakoribbak a magatartási problémák.

Komoly nehézségeket okoz ez a helyzet azok számára is, akik most térnek vissza a munkába, illetve mostanra lett időzítve a terhelőbb feladataik elvégzése a javuló helyzet reményében. Nagyon fontos a munkavédelem betartása, ismét kritikus szintre emelkedik a hőkifáradás és a hőguta veszélye. Mindent meg kell tennünk hőegyensúlyunk megtartása érdekében, aminek elemi feltétele a tűző napon tartózkodás és az erős terhelések kerülése. Különösen fontos a megfelelő folyadék fogyasztás és ásványi anyag utánpótlás folyamatos biztosítása. Nagyon figyeljünk magunkra és a környezetünkben segítségre szoruló emberekre.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas, és egyre magasabban tetőző kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként, főleg keleten a már extrém magas pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek különösen, de már az edzettebbek is a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula és az erős, vakító napsütés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti kialvatlanság, figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Szombaton napos, száraz időre van kilátás. A kánikulán az északnyugati tájak kivételével többfelé élénk északkeleti szél enyhíthet. Hajnalra 15-22 C-fok csökken a hőmérséklet, délután 31-37 C-fokig emelkedik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vérnyomás: ekkortól számít betegségnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához