Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: komoly hatással van az életünkre, ami most történik

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség hőhullám

Egyre több vizsgálat támasztja alá a hőhullámok rendkívüli veszélyességét – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Egyre súlyosabb következményekkel járnak az extrém hőhullámok, figyeljen erre! Egészsége érdekében különösen az időjárás-érzékenyek vegyék nagyon komolyan a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet. Sokkal veszélyesebbek a hőhullámok, mint sokan gondolják. Magas az okozott többlethalálozás is.

Tovább tombol és erősebb veszélyt jelent az egészségünkre az extrém hőhullám

Egyre több kutatás és adatelemzés bizonyítja a hőhullámok rendkívüli veszélyességét. Ez pedig az elhúzódásával napról-napra csak fokozódik. Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy az idei nyár több mint egyharmadában kellett hőségriasztást elrendelni, de ennél lényegesen több napon át kellett elviselnünk 30 C-fokot is meghaladó hőmérsékleteket. Európai kutatások igazolják hogy az utóbbi években egyre erősebb és tartósabb hőhullámok több tízezres többlet halálozást okoznak, de ennél sokkal magasabb a bekövetkező egészségkárosodások száma. A megterhelő napokon erősen csökken a teljesítményünk, aminek komoly baleseti és gazdasági következményei vannak, de nagyon kellemetlen az életminőségünk romlása is. Hétfőn is magas lesz a hőterhelés, ami az időjárás-érzékenyek egyénre jellemző panaszait is erősíti.

Különösen figyeljünk a legsúlyosabb következményekre, sztrókok, infarktusok gyakoribb előfordulására, de egyre jellemzőbb lesz a hőkifáradás is. Különösen nyugaton a fokozottan frontérzékenyek érezni fogják a közelben tartózkodó hidegfront terhelő hatásait is. További veszélyes tényező az egyre magasabb parlagfű koncentráció és a romló levegőminőség.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan igen magas kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként extrém pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Helyenként zivatar és erős széllökések is lehetnek. Az időjárás-érzékenyek a nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó, vagy a napon végzendő programokat. A strandon is kerülni kell, legalább a déli napot, magas a napszúrás és a leégés veszélye.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula, helyenkénti zivatarok és erős széllökések. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti figyelmetlenség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Hétfőn egy hidegfront hatására sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és néhol északkeleten erős lesz az északias szél. Ez a hidegfront csak kevés helyre hozhat futó záport, esetleg zivatart, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. Nyugaton és északnyugaton 28-31, máshol 32-37 C-fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Napszúrás: életveszélyes állapotot is előidézhet - az orvos tanácsai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához