Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden megérezzük a vonuló frontok kellemetlen hatását

orvosmeteorológia időjárás front ma meteogyógyász hőség frontzóna

Az északon elvonuló frontzóna, csak érezteti a hatását – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Inkább szerencsés, hogy nem találnak telibe minket a frontálzóna frontjai. A kánikula terheléseket mindenesetre tovább rontják a közeli fronthatások.

A frontzóna északon vonul el, de azért megérezhetjük a hatását, hideg majd melegfronti jelleggel is.

Szerencsére nem találnak minket telibe a frontok

Mind északon, mind délen lesznek komoly terhelő hatások a frontérzékeny, időjárás-érzékeny emberek számára.

Egy északon elvonuló frontzóna ugyan direktben nem talál el bennünket és alig mérsékli a hőséget, de főleg északon az érzékenyebbek meg fogják érezni a változó fronthatásokat. Kezdetben hidegfronti, majd a frontális zóna továbbhaladásával inkább melegfronti jellegű panaszok erősödhetnek meg. Továbbra is alap a magas hőterhelés, zivatarok idején pedig az erős fülledtség. Erős széllökésekre is számíthatunk és ez a változékonyság sok ember számára jelent fokozott terhelést.

Helytől és egyéni adottságoktól függően sokféle panasz jelentkezhet, jellemző lesz az ingadozó vérnyomás, a gyakoribb szív- és légzési panaszok, előbb a görcsös, majd inkább a gyulladásos jellegű folyamatok erősödése. Fokozódik a bizonytalanság-érzet, szorongásos, pánikszerű reakciók jelentkezhetnek. A viharos időszakokban különösen romolhat az alvásminőség.

Szabadtéri programok

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe a tartósan magas kánikulai hőmérsékleteket, a magas, parlagfű esetén helyenként extrém pollenkoncentrációt, és az erős UV-B sugárzást. Sokfelé zivatar, fülledtség és erős széllökések is lehetnek. Az időjárás-érzékenyek a nagyon erős hőhullámban, fülledt időszakokban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó, vagy a napon végzendő programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a rendkívül erős kánikula, a zivatarok és erős széllökések. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti figyelmetlenség és az enyhébb fronthatások miatti feszültség, reakcióidő növekedés.

Milyen idő lesz?

Kedden a napsütés mellett átmenetileg erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Reggel főként a Dunántúlon, délután elsősorban a középső és keleti tájakon alakulhat ki szórványosan zápor, zivatar. Élénk, nyugaton és néhol északkeleten, valamint zivatarok környezetében erős lesz az északi-északkeleti szél. Kora reggel 15-23, a délutáni órákban 29-36 C-fokot mérhetünk, a legmelegebb a Dél-Alföldön lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agyvérzés előjele: nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához