Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rövid időre se menjünk napra csütörtökön!

orvosmeteorológia, időjárás, előrejelzés, kánikula hőségriasztás

Egyre nagyobb veszélyekkel jár a harmadfokú hőségriasztás, erre figyeljünk – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Fokozódó veszélyek vannak a szombatig elrendelt országos harmadfokú hőségriasztás mögött. Nagyon fontos komolyan venni ennek a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetnek a terheléseit.

A hőgörcsök, hőkimerülés veszélyes helyzetek

Harmadfokú hőségriasztás az egész országra, egészen szombatig. Miközben keleten reggel még enyhe hidegfronti hatást is érezhetnek a frontérzékenyek.

Egyre több ember esik az ebben a helyzetben fokozottan veszélyeztetettek csoportjába. Különösen túlreprezentáltak ebben az időjárás-érzékeny emberek. Az ő esetükben ugyanis eleve számos olyan terhelő tünet jellemző, ami hozzájárul a hőegyensúly nehezebb megtartásához. A rendszeresen visszatérő stresszes reakciók, a gyakran vérnyomás ingadozásban és keringési problémákban megjelenő tüneti következmények jelentősen rontják az ebben a helyzetben nagyon is szükséges fokozott alkalmazkodóképességet. A rendkívül magas hőmérséklet olyan erős terhelést ró a szervezetre és különösen a keringési rendszerre, amit egyre több ember szervezete nem tud problémák és károsodások nélkül megoldani.

Nő a rosszullétek a trombózisok és az infarktusok veszélye, gyakoribb a nehézlégzés, a szívelégtelenség. Ha a napra megyünk ugrásszerűen tovább nő a hőterhelés, és rendkívül magas a napszúrás kockáztatta. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, de az elvesztett sót is pótolni kell, mert a hiánya az elektrolit egyensúly felborulásához vezet. Egyre nagyobb a veszélye a hőkimerülésnek, amikor a szervezetünk már nem tudja a hőegyensúlyt megtartani, nő a szívfrekvencia, leeshet a vérnyomás, a testhőmérséklet a 40 fokot is elérheti. Ilyen esetben azonnal gondoskodjunk a folyadékpótlásról, a test hűtéséről és hívjunk orvosi segítséget. Nagyon figyeljünk a környezetünkben élőkre is!

Szabadtéri programok

Nagyon meg kell válogatni, hogy milyen szabadtéri programot tervezzünk. A tűző napra a déli órákban lehetőleg semmilyent. Strandon is ebben az időszakban húzódjunk a mély árnyékba, ha a vízbe megyünk a fejünket is hűtsük rendszeresen. Kerüljük az erős fizikai terheléseket, még az edzetteknek is érdemes meggondolni hogy milyen terhelésre vállalkoznak. Magas a napszúrás és a leégés kockázata!

Közlekedés, balesetveszély

Nagyon vigyázzunk a közlekedésben a kánikulában. Erősen leromlanak a vezetési képességeink a nagy hőség hatására, figyelmetlenebbek vagyunk, lassabban reagálunk, gyakrabban hozunk hibás döntéseket, egyesek agresszívebbé válnak válnak. Nagy veszély a rendkívül rövid idő alatt felforrósodott autó, ilyennel elindulni is fokozott kockázatot jelent. Szellőztessük ki vagy hűtsük le előtte az utasteret.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt valamivel több felhő lehet az égen, északnyugaton akár egy-egy zápor is kialakulhat. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északkeleti szél, de egy-egy viharos közeli lökés sem kizárt. Jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, a délutáni órákban 28-37 C-fokot mutathatnak a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nyári hőség és időskor: ezért kell jobban figyelni az idősekre!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához