Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán nem csak a hőség következményeivel kell számolnunk

orvosmeteorológia, időjárás, előrejelzés, kánikula hőség front

Sok embert fenyegetnek a hőhullám veszélyes következményei – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Az érkező hidegfront sem bír el a kánikulával! Több szempontból is terhelő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet!

Másodfokú hőségriasztás és közben még hidegfront is terhel bennünket

Szerdán már másodfok hőségriasztás van érvényben a déli területeken. Közben pedig estétől egy gyenge hidegfront is átrobog felettünk. Miközben ennek alig lesz enyhülést hozó hatása, a frontérzékenyek számára plusz terhelést okoz. Sőt, a front előtt még rá is segít a további melegedésre!

Különösen az időjárás-érzékenyeknek nagyon komolyan kell venni ezt a helyzetet a többszörös terhelés miatt. Jelentősen megnő a keringési problémák száma, a kitágult véredényekben gyakoribb a trombózis, a végtagok ödémásodása. Gyakoriak a rosszullétek, a vérnyomás zuhanása, szédülés, erős teljesítmény csökkenés, fokozott figyelmetlenség, nő az infarktusok kockázata. Feltétlenül kerülni kell a napon tartózkodást, részben a hőterhelés, részben a magas UV-B sugárzás miatt. Igen magas a napszúrás kockázata, ez a strandolókat is fenyegeti. Nagyon fontos a víz utánpótlás és vele együtt az elvesztett só megfelelő pótlása is, enélkül a szervezetünk nem tudja az egyensúlyát fenntartani. Erősödnek a gyulladásos folyamatok és nagymértékben romlik az alvásminőség, különösen az éjszaka átvonuló front miatt.

Szabadtéri programok

Vegyük komolyan a kültéri programok tervezésénél a Hungaromet másodfokú riasztását. Ez már a 27 C-fokos átlaghőmérsékletet is meghaladó értéket jelez, nappal pedig harmincöt fok fölé, a napon 40 C-fok fölé emelkedik a hőmérséklet illetve a hőérzet. Ilyen környezetben ne végezzünk terhelő tevékenységet és óvjuk magunkat a direkt napsugárzástól. A vízparton pedig különösen erős az UV-B sugárzás és magas a napszúrás kockázata.

Közlekedés, balesetveszély

A közlekedésben a fő probléma továbbra is a fokozódó hőség. Veszélyes felforrósodott autóval útnak indulni! Vegyük tekintetbe, hogy a kánikulában egyre erősebben romlanak a vezetési képességeink. Este még egy hidegfronti hatás is rontja a helyzetet.

Milyen idő lesz?

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, csapadék sehol sem várható. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk, a Dunántúlon több helyen erős lesz. Kora reggel 13-21 C-fok közötti minimumok várhatók, délután tovább fokozódik a hőség, a legmelegebb órákban 30-38 C-fokos maximumokat mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek napokkal előre jelezhetik a stroke-ot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához