Ezeket látta már?

Kirúgták az osztrák orvost, aki hagyta a 13 éves lányának, hogy lyukat fúrjon egy beteg fejébe

orvos lánya lyuk beteg fej

Még csak nem is egy „vigye el a gyerekét a munkahelyére" nap volt.

Nagy felháborodást keltett annak a sebésznek az esete, aki megengedte a kislányának, hogy lyukat fúrjon egy beteg koponyájába. A történet úgy látott napvilágot, hogy valaki névtelen feljelentést tett. Az orvost természetesen elbocsátották és büntetőeljárás folyik ellene.

A beteg egy 33 éves, erdészeti balesetben megsérült osztrák férfi volt, akinek sürgősségi műtétre volt szüksége, melyet a Grazi Egyetemi Kórházban végeztek el még 2024 januárjában. Maga beavatkozás nem számít ritkának, ám a műtétet végző idegsebész a lányának megengedte, hogy lyukat fúrjon a páciens koponyájába. Az orvos állítólag lépésről lépésre végigvezette 13 éves gyermekét az eljáráson - írja a Daily Mail.

Hansjoerg Bacher grazi államügyész megerősítette, hogy az idegsebészt és egy másik orvost elbocsátották a kórházból az esetet követően. Az eljárásba bevont másik öt személy ellen jelenleg is folyik a nyomozás.

Nem kértek bocsánatot a férfitól

A páciens csak akkor tudta meg az igazságot arról, mi is történt a műtétje során, amikor a rendőrség utólag elárulta a részleteket. A férfi ügyvédje, Peter Freiberger elmondta, hogy ügyfele minden érintett ellen jogi lépéseket tervez, és szükség esetén kártérítést kér.

A páciens és ügyvédje természetesen bírálják a kórház vezetésének magatartását, főleg azért, mert a műtőben jelen lévők mind felelősek a történtekért, mivel lehetőségük lett volna megakadályozni azt, hogy egy 13 éves gyerek részt vegyen az operáción.

- Nem volt se kapcsolatfelvétel, se magyarázat, se bocsánatkérés, semmi. Ez egyszerűen méltatlan - mondta Freiberger.

A kórház azt mondta, hogy azért nem vették fel a kapcsolatot a férfivel, mert a büntetőeljáráshoz ő is csatlakozott. Viszont magát a műtétet sikeresnek ítélték, és azzal védekeztek, hogy az operációt komplikációk nélkül hajtották végre. Azt azonban hozzátették, hogy nagyon sajnálják az esetet, és elkötelezettek az ügy teljes tisztázása mellett.

Miért van szükség olykor lyukat fúrni a koponyába?

Az orvosok bizonyos fejsérülések esetén kénytelenek lyukat fúrni a koponyába. Az eljárás célja az, hogy csökkentsék a keletkezett a koponyaűri nyomást. Sürgősségi helyzetekben alkalmazzák, amikor a nyomásnövekedés életveszélyes helyzetet teremt és gyors beavatkozásra van szükség. Ehhez egy speciális koponyafúrót, más néven kraniotóm eszközt használnak, mellyel nagyobb lyukakat lehet fúrni a koponyán, így a vér kiüríthető az agyból. Ez a vér ugyanis nyomás okozhat és összenyomhatja az agyszövetet, ami súlyos agykárosodáshoz és halálhoz vezethet.

A beavatkozás indokolt lehet például súlyos fejsérülés, autóbaleset vagy esés miatt, stroke esetén, amikor az agyban lévő erek elzáródnak vagy megrepednek, illetve úgynevezett intracranialis hematómák (ez egyfajta vérömleny) vagy agyi duzzanat fennállásakor.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

A házaspár beperelte a kórházat, miután elvesztették a férfi koponyájának egy részét

A házaspár beperelte a kórházat, miután elvesztették a férfi koponyájának egy részét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

műtét

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához