Ezeket látta már?

Friss tanulmány szerint ez a népszerű összetevő felgyorsíthatja az öregedést

öregedés felgyorsít cukor kutatás

A kutatók azt is elárulták, mennyinek kéne a napi adagnak lennie.

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent tanulmány rámutat arra, hogy a magas hozzáadott cukortartalmú étrend felgyorsíthatja a sejtek öregedési folyamatát. Az már régóta köztudott, hogy az ilyen étkezés összefüggésbe hozható különböző egészségügyi problémákkal, mint például az elhízással és a 2-es típusú cukorbetegséggel, ám az új kutatás ennél tovább megy, és azt állítja, hogy a cukor jelentősen felgyorsíthatja a sejtek biológiai öregedését.

- A cukor egy gyulladást okozó szer, és hozzájárul az oxidatív stressz fellépéséhez a szervezetben – mondta Dorothy Chiu, PhD, a tanulmány társszerzője a Health magazinnak.

Az oxidatív stressz akkor lép fel, amikor a szabadgyökök száma meghaladja a szervezet antioxidáns kapacitását - ez pedig sejtkárosodást eredményez. Mind az oxidatív stressz, mind a gyulladás felgyorsíthatja a biológiai öregedést.

- Úgy tűnik, hogy kutatásunk eredményei szervesen illeszkednek a táplálkozásepidemiológiai szakirodalom általános megállapításaihoz. Az ilyen irodalom már régóta összefüggésbe hozza a hozzáadott cukrokat olyan krónikus betegségekkel, mint a kardiometabolikus rendellenességek és a rák. Ráadásul ezek a cukrok szerepet játszanak azokban a gyulladásos folyamatokban is, amelyek szorosan kapcsolódnak az öregedéshez, és jelzik, hogyan használódik el a testünk az idő múltával – fogalmazta meg Dorothy Chiu, a Healthline-nak.

A cukor felgyorsítja a test epigenetikai óráját

Dorothy Chiu és csapata 342 középkorú nőt vizsgált meg, először az 1980-as években, 9 és 19 éves koruk között, majd később újra behívták őket, amikor átlagéletkoruk már 39 év volt.

A kutatók felmérték náluk az étrend és a cukor hatásait az epigenetikai életkorra különböző étrendi indexek segítségével. Ezeket az indexeket összehasonlították egy új epigenetikai órával, a GrimAge2-vel, amely az úgynevezetett DNS-metilációt méri (egy természetes folyamatot, amely a gének működését befolyásolja).

- A DNS-metilációval a gének változhatnak, be- vagy kikapcsolódhatnak. Ez megbízhatóan jelzi az epigenetikai életkort, mivel ezek a változások idővel felhalmozódnak és kapcsolatban állnak a biológiai életkorral – magyarázta Chiu.

Az étrend szerepe

A kutatás során beigazolódott az, hogy a jobb minőségű étrend lassítja az epigenetikai öregedést, míg a cukorfogyasztás felgyorsítja azt. Ám jó hír, hogy a kiegyensúlyozott étrend sokkal erősebb hatást mutatott a cukorfogyasztáshoz képest.

A kutatók azonban azt is megállapították, hogy még azoknál is, akik egészségesen táplálkoznak, a hozzáadott cukor fogyasztása biológiailag gyorsabban öregíti a sejteket a kronológiai életkoruknál. Vagyis ezeknek az embereknek a sejtjei biológiailag idősebbek, mint ahány évesek valójában.

Cukor negatív hatásai

A nagy mennyiségű cukor befolyásolhatja az anyagcserét, és bármi, ami hat az anyagcserére, az befolyásolhatja a sejtöregedést is. Nem meglepő tehát, hogy ilyen hatásokkal is számolni kell túlzott fogyasztása esetén. Ráadásul a cukorfelesleg felgyorsítja a glikáció nevű folyamatot is, amely során a véráramban lévő cukor a fehérjékhez kötődik, és olyan káros anyagokat hoznak létre, melyek gyulladást és oxidatív stresszt okozhatnak, amelyek tovább gyorsítják a sejtek öregedését.

A károsodás visszafordítható

Jó hír azonban, hogy ezek a károsodások visszafordíthatók - a kutatók úgy vélik, hogy napi 10 gramm hozzáadott cukor elhagyása körülbelül 2,4 hónappal visszafordíthatja az ember biológiai óráját. A szakértők ezért napi legfeljebb 25-35 gramm hozzáadott cukor fogyasztását javasolják.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ezekkel számoljon, ha túl sok cukrot fogyaszt - a hangulatának sem tesz jót a rengeteg nassolnivaló

Ezekkel számoljon, ha túl sok cukrot fogyaszt - a hangulatának sem tesz jót a rengeteg nassolnivaló

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukor

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához