Ezeket látta már?

Megvan a leghalálosabb agyrák ellenszere? Nézze meg, mit talált a kínai-amerikai kutatócsoport

növényi alapú nanorészecske kezelés glioblasztóma ellen

Nanorészecskék képesek voltak célzottan felismerni és megtámadni a daganatsejteket.

Kínai és Egyesült Államokbeli tudósok működtek együtt egy új, növényi alapú nanorészecskés kezelés kifejlesztésében a glioblasztóma, a leghalálosabb agyrák kezelésére. Ezeket a bardoxolon-metil (BM) nevű fitokemikáliából készített nanorészecskéket úgy tervezték, hogy áthatoljanak a vér-agy gáton, és közvetlenül a daganatsejteket célozzák meg. A kutatás a Small Science című tudományos lapban jelent meg.

A wuhani Renmin Kórház és a Yale Egyetem tudósai egerekbe fecskendezték be a nanorészecskéket. A részecskék sikeresen azonosították és megtámadták a daganatsejteket.

A glioblasztóma kezelése

Az agydaganatok az érintett agyi terület nyomásával vagy károsításával az agyműködés zavarát okozhatják. A glioblasztóma jelenlegi kezelési protokollja a daganat sebészeti eltávolításával kezdődik, majd sugár- és kemoterápia következik. Azonban a kezelés ellenére a daganat gyakran ellenállóvá válik, ami korlátozza a terápia hatékonyságát.

A vér-agy gát, egy védelmi membrán, amely körülveszi az agyat, további kihívást jelent. Ez a gát megakadályozza, hogy sok gyógyszer elérje az agyszövetet, így csökkentve azok hatékonyságát olyan betegségek kezelésében, mint a glioblasztóma.

Az utóbbi években számos technológiai fejlesztés irányult a gyógyszerszállítás hatékonyságának növelésére. Egy új áttörést jelentő megoldás az ultrahangos implantátum, amely ideiglenesen megnyitja a vér-agy gátat, lehetővé téve a rákellenes gyógyszerek bejutását az agyba.

A tanulmány szerint ez a növényi eredetű molekula magától apró, orsó alakú nanorészecskékké áll össze. A South China Morning Post arról számolt be, hogy a kutatók olyan gyógynövényekből nyertek ki fitokemikáliákat, amelyek természetes módon képesek nanorészecskéket alkotni, hogy különféle betegségeket kezeljenek.

Ezek a nanorészecskék rendkívül kicsik, mindössze 50-80 nanométer szélesek és körülbelül 170 nanométer hosszúak.

Ígéretes eredmények

Az egereken végzett kutatások biztató eredményeket hoztak. A bardoxolon-metil nevű nanorészecske segített, hogy a gyógyszerek könnyebben átjussanak az agyat védő gáton, és hatékonyan elpusztította a glioblasztóma sejteket. A kutatók a bardoxolon-metil nanorészecskét összekapcsolták a P28 nevű rákellenes fehérjével, így létrejött a P28-LBM nanorészecske, amely képes behatolni a daganatokba.

A folyamat során a nanorészecskék, amikor elérik a daganatot, egy olyan anyagot szabadítanak fel, amely átjárhatóbbá teszi a daganat külső rétegét. Ezáltal még több nanorészecske képes bejutni a daganatba, és elpusztítani a rákos sejteket. Emellett megakadályozzák a daganat gyors növekedését is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Koleszterin-megvonással éheztetik ki az agydaganatokat a kutatók

Koleszterin-megvonással éheztetik ki az agydaganatokat a kutatók

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához