Figyelmezteti a borkészítőket a Nébih - az életükbe kerülhet, ha erre nem vigyáznak
Fontos figyelmeztetést osztott meg a Nébih.
Lassan kezdetét veszi a szüreti időszak, melynek során a borászok a pincékbe vonulva ízletesebbnél ízletesebb italokat készítenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban fokozott óvatosságra hívja fel az emberek figyelmét az újbor erjedése során felszabaduló mustgáz veszélyei miatt.
"Kezdetét vette a szüret, és már számos pincében forrásban van az újbor. Ez, a borászok életében izgalmas és különleges időszak azonban komoly veszélyeket is hordoz. Az újbor erjedése során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid ugyanis nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése.
A Nébih felhívja a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét! Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. Ehhez a gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.
Már most látható, hogy sok szép borral gazdagodik hazánk az újévben, de csak akkor lehet felhőtlen az öröm, ha minden érintett figyelmesen és felelősségteljesen jár el a munkavégzés során. Vigyázzanak egymásra és a környezetükre, hogy továbbra is csak jó élményekkel teljen a szüret" - áll a Nébih közleményében.
Mi az a mustgáz?
A mustgáz az erjedés során keletkező gázok összefoglaló neve, mely leginkább szén-dioxidból (CO₂) áll. Az erjedés során ugyanis az élesztősejtek a cukrot alkohollá és szén-dioxidgázzá alakítják. Mivel a folyamat fontos szerepet játszik a bor készítésében, ezért főleg a borászokat veszélyezteti a mustgáz mérgezés. A szén-dioxid színtelen és szagtalan gáz, amely magasabb koncentrációban súlyos egészségügyi veszélyeket rejt, ezért elengedhetetlen a megfelelő megelőző intézkedések és biztonsági szabályok és javallatok betartása a borászatokban és pincészetekben (pl. gázérzékelő riasztó, speciális szellőzőrendszer).
A mustgáz okozta oxigénhiányos állapotot tünetei a következők lehetnek: rosszullét, szédülés, hányinger, mentális zavarok, de rossz esetben akár fulladással, halállal is járhat.
Összegezve
- A Nébih figyelmeztet a szüreti időszak veszélyeire.
- Az újbor erjedése során keletkező mustgáz nagy mennyiségben akár halálos balesetet okozhat.
- Fontos, hogy a borászok körültekintően ellenőrizék a pince levegőjének minőségét.
- A gyertya használata a legjobb módszer a levegő minőségének ellenőrzésére a pincékben.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!