Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: elképesztő hőmérsékleti kontraszt várható! Így szeli ketté az országot egy front

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás

Ez nagyon durva lesz! Számítson rá - adta hírül a meteogyógyász. Mutatjuk, melyik országrész lesz a szerencsésebb csütörtökön.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint csütörtökön már jön is az első hullám az igen durva változásból. Ne érje váratlanul. Elképesztő miket tud produkálni az utóbbi hónapokban az időjárás. Nagyon nehéz lesz elviselni a közelgő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokat.

Elképesztő változásra kell felkészülnünk -Időben figyelmeztetjük az időjárás-érzékenyeket!

A keleten élők lesznek szerencsésebbek csütörtökön humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai szempontból

A nyugatról megérkező, rendkívül nagy terhelést hozó kettősfront a keleti részeket még nem éri el, ezért ott szinte egész nap folytatódik a szerdai kellemes időjárás, 30 C-fokot is közelítő hőmérsékletekkel. Viszont nyugaton már az erős fronthatás lesz a jellemző, sőt, rendkívüli módon visszaesik a hőmérséklet, helyenként 10 C-fok közelében marad. Nagyon megterhelő a kiadós csapadék és az erős légmozgás, ami tovább csökkenti a hőérzetet.

Nagyon komoly panaszokra számíthatunk, és ez fokozatosan terjed kelet felé. A fokozottan érzékenyek a keleti részeken is már napközben megérezhetik a prefrontális hatásokat. A nagy változáshoz nehezen alkalmazkodik a szervezetünk, erősen ingadozik a vérnyomás, gyakoribb szív- és légzési panaszokra számíthatunk. Romlik az alvásminőség, gyengül az immunrendszerünk és különösen nehéz napokra számíthatnak a kopásos ízületi betegségekben szenvedők. Komoly hangulatingadozás, lényegesen gyakoribb szorongásos és pánikszerű állapotok, fáradékonyság jelentkezik. Nagyon fontos az őszi üzemmódra történő átállás, öltözködésben, táplálkozásban, napi programokban egyaránt. Minden lehetséges módon csökkentsük szervezetünk egyéb irányú terhelését.

Szabadtéri programok

Keleten még lehet, de nyugaton már felejtsük el a kültéri programok tervezését. A lassan mozgó fronttal érkező csapadékzóna és az erősödő légmozgás nyugaton egész nap jellemző lesz. Ugyanakkor keleten még kellemes időre, akár 30 C-fok közeli hőmérsékletre számíthatunk. Azonban a frontérzékenyek már errefelé is kerüljék a terhelőbb programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: nyugat felől érkező csapadék, erős szelek, fokozódó kettősfronti terhelés. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az erős front, határozottan romló vezetési képességek.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön egy hidegfront szeli ketté az országot. Nyugatra tartós eső érkezik, ugyanakkor a Dunántúl többi részén és délen többfelé kialakulhatnak záporok, néhol zivatarok is. Máshol még több órára kisüt a nap, és említésre méltó csapadék sem várható.

A Dunántúlon sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, a középső és déli tájakon pedig a délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések. Hajnalra, reggelre a Dunától keletre sokfelé pára, köd képződik.

Reggel 8 és 15 C-fok között alakul a leglacsonyabb hőmérséklet. Délután nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, ugyanis nyugaton és északnyugaton 12 és 18, máshol 19 és 30 C-fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, legmelegebb a déli tájakon lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Agyvérzés: ezért nem mindegy, milyen gyorsan alakul ki a fejfájás!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához