Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken a hurrikán által meglökött hidegfront hoz komoly változásokat

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás zivatar

A nagy sebességgel átrobogó hidegfront komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekkel jár – tájékoztat a Meteo Klinika.

Átrobogó hidegfront okoz erős változást. Átalakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

A péntekre virradóan átszáguldó hidegfront már valóban lehűlést és markáns változást hoz

Nagy sebességgel fog fölöttünk átfogni ez a meglehetősen erős hidegfront, ami már komolyabb változásokat hoz, mint amit az ezt megelőző szerdai szerdai hidegfront után tapasztaltunk.

Már a péntekre virradó órákban eléri a nyugati határszélt és kora délután már keleten ki is lép az ország fölül, közben a hatását nyugatról keletre terjedően határozottan meg fogják érezni a frontérzékenyek időjárás-érzékeny emberek.

Visszaesik a hőmérséklet lesz, ahol közel 10 fokkal, és a frontot kísérő csapadékzóna, majd az ezt követő erős viharos szelek sok embernél okoznak komolyabb keringési és légzőszervi panaszokat, erős vérnyomás kiugrást, gyakori fejfájásokat, tartós migrént, sokan fáradékonyabbak, feszültebbek esetleg zavartak lesznek, gyakoribbak a szorongásos panaszok, és főleg a nyugati területeken fogja komolyabban zavarni az alvást ami hozzájárul az immunrendszer egyébként is jelentős gyengüléséhez.

Szabadtéri programok

A péntek még nem a kültéri programokról fog szólni. Az átrobogó hidegfront nyugatról keletre haladó csapadék zónája, továbbá az erős, viharos szelek és a frontot követő jelentős lehűlés nem biztosítanak kedvező feltételeket a kültéri programokhoz. A frontérzékenyeknek pedig egyébként is érdemes kerülni a terhelőbb programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Fokozott lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: többfelé csapadék, zivatar, erős széllökések, posztfontális hatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: feszültség, fokozott figyelmetlenség, fáradékonyság.

Milyen idő lesz?

Éjjel a középső és a keleti országrészben várható további csapadék. Pénteken reggel már csak a keleti-északkeleti tájakon eshet. Napközben túlnyomóan napos időre készülhetünk, azonban a Dunántúlon és keleten, északkeleten erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, itt zápor, akár egy-egy zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 8-15, délután 15-22 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Vérnyomásmérés közben ne tartsa így a karját, mert magasabb lesz az eredmény!

Vérnyomásmérés közben ne tartsa így a karját, mert magasabb lesz az eredmény!

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához