Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: kedden nem mindenki örülhet a nyárias időnek

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás szél

Kedvező lesz a napos idő, de a viharos szelek sok embert nagyon is megviselnek – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Szokatlanul meleg légtömegek érik el a térségünket. Az erős melegedés jelentős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményekkel jár.

A viharos szelekkel érkező igen meleg légtömegek nyárias időt hoznak, de akár komoly panaszokat is

Nyárias idő jön, azonban az időjárás-érzékeny emberek számára fontos árnyalni ezt a képet

A szokatlanul meleg levegő ugyanis erős, főleg a Dunántúlon helyenként viharos szelekkel érkezik. A magasban erőteljesen zajló melegedés pedig melegfronti jellegű humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásokat generál. A hőmérséklet többfelé a nyári napnak minősülő huszonöt fokot is elér, azonban a szél jelentősen csökkenti a hőérzetet és erősen megterheli sok ember idegrendszerét. Keleten lesz kedvezőbb a helyzet, a sok napsütésben jó lehetőség adódik szervezetünk regenerálódásra. Nyugaton kell erősebben számítani a gyakori fejfájásra, az ingadozó vérnyomásra a fokozott feszültséggel, idegességgel, szorongásos állapotokkal, akár pánikszerű reakcióknak az előfordulására. Főleg a gyulladásos folyamatok erősödnek, romlik az alvásminőség, bizonytalanság-érzet, szédülés, látászavarok is várhatók. Érdemes óvatos terhelés mellett megtalálni a meteogyógyászati helyzet kedvezőbb vonatkozásait és ennek megfelelő kültéri programokat választani a napos órákban.

Szabadtéri programok

Keleten kedvezőbben alakulnak a kültéri programok feltételei, mert nyugaton erős, helyeként viharos szelekre kell számítani. Ez jelentősen csökkenti a hőérzetet, és igen sok ember számára megterhelő. Összességében érdemes kihasználni a javuló időt a szabadtéri tevékenységekhez.

Közlekedés, balesetveszély

Főleg nyugaton lesz fokozottabb a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: a megerősödő, helyenként viharossá fokozódó szelek. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: zavartság, feszültség, fokozott figyelmetlenség.

Milyen idő lesz?

Kedden fátyolfelhős-napos időre van kilátás, északkeleten eleinte alacsony szintű rétegfelhők is lehetnek az égen, viszont számottevő csapadék sehol sem várható. Többfelé enyhébb lesz a hajnal, de helyenként pára, köd képződhet. Az élénk, erős délies szélben 19-26 C-fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, északkeleten számíthatunk a legalacsonyabb maximumokra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Migrénre hajlamos? Új magyar terápia segíthet a fejfájósoknak

Migrénre hajlamos? Új magyar terápia segíthet a fejfájósoknak

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához