Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán ne tévesszen meg senkit a látszólag frontmentes idő!

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás napsütés

A különböző légrétegek folyamatai határozzák meg a szerdai meteogyógyászati helyzetet. Mutatjuk a Meteo Klinika részletes tájékoztatását.

A magasban zajló melegedési folyamat hat az időjárás-érzékenyekre. Melegfront jellegű humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következmények.

Direkt front nélkül is melegfronti hatásokat tapasztalnak a frontérzékenyek, a magasban jön a meleg.

A frontérzékenyek közül sokan megtapasztalhatják most hogy milyen fontos hatása van a különböző légrétegekben zajló időjárási folyamatoknak.

Ugyanis a talajszinten a reggeli helyenkénti ködök után a legtöbb helyen kellemes napos idő alakul ki, azonban a magasabb rétegekben zajló melegedés melegfront jellegű terheléseket okoz az erősebben érzékenyek esetében. Sok ember esetében jelentkezhet fokozott fáradtság, figyelmetlenség, szédülés, a látás romlása, a gyulladásos folyamatok erősödése, egyeseknél ingadozhat a vérnyomás és romolhat az alvás minősége. Ezzel együtt is ajánlott minél többet a napos órákban a szabadban tartózkodni, de a teherbírásunknak megfelelően válasszuk meg a programokat.

Szabadtéri programok

A fronthatásokra nem vagy csak kevéssé érzékeny emberek esetében kifejezetten kedvező idő lesz akár a tartósabb kültéri programok számára is. A napos, az évszaknak megfelelő hőmérsékletű időben célszerű minél többet a szabadban tartózkodni. Viszont az erősebben frontérzékenyek kerüljék a megterhelőbb programokat.

Közlekedés, balesetveszély

Kedvezően alakul a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: helyenként köd, alacsony napállásnál szembesütő nap, gyenge melegfronti hatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: romló látási viszonyok, fáradékonyság, lassuló reflexek.

Milyen idő lesz?

Szerdán az ország keleti, északkeleti felén derült, napos idő várható, nyugaton több felhő lehet az égen, ám esni ott sem fog. A Dunántúlon többfelé feltámadhat a keleti-délkeleti, az Alföldön pedig a keleti-északkeleti szél. Hajnalban északkeleten gyengén fagyhat, nyugaton, délnyugaton enyhébb lesz az idő. Napközben 13-18 C-fokot mutatnak majd a hőmérők.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ízületi fájdalom esetén ezeket a laborértéket érdemes ellenőriztetni!

Ízületi fájdalom esetén ezeket a laborértéket érdemes ellenőriztetni!

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához