Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ennek az ízületesek sem fognak örülni!

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás ízület

A tartós anticiklon kellemetlen velejárója a hajnali fagy! Egyre többfelé számítsunk rá – tájékoztat a Meteo Klinika.

Tovább erősödik felettünk az anticiklon. Jelentősek a szép idő humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai árnyoldalai.

Egyre többfelé lesznek hajnali fagyok, egyre megterhelőbb a hőingás

Tovább erősödik felettünk az anticiklon, aminek a pozitív hatásai mellett a fokozottan időjárás-érzékenyek számos negatív hatást is tapasztalhatnak.

A száraz időben egyre többfelé kell fagyra számítani, már nem csak a különösen fagyzugos területeken. Ez elsősorban a kopásos ízületi problémákkal élőket viseli meg fokozottan, de a perifériális erek szűkítő hatása miatt a vérnyomást is jelentősen emelheti. A részben emiatti nagy napi hőingás pedig tovább fokozza a keringési rendszer terheléseit, gyakori mellkasi diszkomfortok, szívpanaszok, rosszullétek formájában, és jelentősen fokozza a görcshajlamot. Sokkal fáradékonyabbak szédülősek lesznek ebben az időben és fokozott a megfázás kockázata is. Ugyanakkor a csendes napos időnek számos pozitív hatása van, amit érdemes is kihasználni, aki csak teheti, okosan megválasztott terhelés mellett érdemes minél többet a szabadban tartózkodni, azonban nagyon figyeljünk a fokozatosan romló levegőminőségre. A zártabb völgyekben és egyes nagyvárosokban már jelentősen megnőtt a légszennyezettség. Fontos tudnia, hogy az időjárás-érzékenység egyre gyakoribb probléma, ami ha egyszer kialakult, hullámozhat, de magától nem szűnik meg.

Szabadtéri programok

Egyre többfelé fagyokra és nagy napi hőingásra számíthatunk, emellett azonban továbbra is szép napos időre. A reggeli pára, köd után kellemes száraz időjárás lesz a jellemző, amit érdemes kihasználni a tartós szabadtéri programokhoz. Ügyeljünk viszont a megfelelő réteges öltözködésre.

Közlekedés, balesetveszély

Továbbra is kedvezően, alakul a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: egyre többfelé hajnali fagy, szembesütő nap. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: fokozott figyelmetlenség, romló látási viszonyok.

Milyen idő lesz?

Hétfőn csupán vékony fátyolfelhők lehetnek az égen, országszerte folytatódik a száraz, napos idő. Csapadék sehol sem lesz. Északnyugaton kísérhetik élénk lökések a délkeleti szelet. Hajnalban pára és köd képződhet, -4, +7 fok közé hűl le a levegő, míg délután 15-20 C-fokot mérhetünk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

9 ok, amitől nagyobb eséllyel lehet térdgyulladásunk

9 ok, amitől nagyobb eséllyel lehet térdgyulladásunk

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához