Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: csütörtökön minket is meglátogat a rendkívüli hurrikán!

shutterstock 2napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás csapadék516057487

A példátlan hurrikán helyzet hatásai hozzánk is elérnek csütörtökön. Mutatjuk a Meteo Klinika részletes tájékoztatását.

A Európát elért Kirk hurrikán befolyásolja hazánk fronthelyzetét is. Erősen ingadozó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre készüljünk.

Minket is elér a hurrikán hatása

Az egyébként is igen nagy változásokkal járó humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetet tovább rontja az Európát elért Kirk hurrikán hazánkat is elérő hatása. Ilyen intenzív októberi hurrikán szezon még soha nem volt a meteorológiai adatok szerint.

Szerencsére nálunk nem a direkt hatásokkal, hanem a frontális folyamatokban bekövetkező terhelő változásokkal kell számolnunk.

Igen összetett fronthelyzet alakult ki a kontinens felett, kaotikus folyamatokkal

A szerdán átvonult hidegfront mögött rövidesen érkezik a hurrikán hatása által erősített hidegfront, ami előtt igen intenzív meleg beáramlás történik viharos szelek kíséretében. Huszonöt C-fok fölötti hőmérsékletekre számíthatunk, a viharos szél, a csapadék és a egymást gyorsan követő fronthatások igen erős terhelést jelentenek a szervezet számára.

Emiatt fokozott formában jelentkezhetnek komolyabb szív és légzőszervi panaszok, erős vérnyomás-ingadozás, gyakoribb rosszullétek, váltakozva gyulladásos és a görcsös jellegű panaszok. Nő a koraszülések kockázata, alvászavarok, fokozott fáradtság, figyelmetlenség, gyakoribb szorongásos és pánikszerű reakciók jelentkezhetnek. Kritikus időszak lehet ez az időjárás-érzékeny emberek számára, fokozottan figyeljünk oda szervezetünk kímélésére.

Szabadtéri programok

Inkább a nap első felében és hosszabb ideig keleten számíthatunk kedvezőbb körülményekre a kültéri programokhoz. Nyugat felől csapadékzóna érkezik, és erős viharos szelekre számíthatunk. Az erős felmelegedést erősödő hidegfronti hatás követi, amit a frontérzékenyek már határozottan megérezhetnek.

Közlekedés, balesetveszély

Fokozott lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: délutántól sokfelé csapadék, erős széllökések, csúszós útfelületek, közelgő hidegfronti hatás. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: feszültség, fokozott figyelmetlenség, agresszivitás.

Milyen idő lesz?

Csütörtökön az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, majd a délutáni órákban a Dunántúlra hidegfront és csapadék érkezik eső, záporok, néhol zivatarok formájában. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz a déli, délnyugati szél, majd este a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a légmozgás iránya. A csúcshőmérséklet 21 és 27 C-fok között alakul.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Min múlik, hogy kialakul-e a migrén? Így előzheti meg nagyobb eséllyel

Min múlik, hogy kialakul-e a migrén? Így előzheti meg nagyobb eséllyel

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához