Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szép októberi idő – terhelő hatásokkal

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás hőingás

Fagyokkal, nagy napi hőingással terhel meg a szép októberi idő – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

A fokozatosan távolodó ciklon után igazi októberi időjárás várható országosan. Előnyös humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai hatásai mellett jelentősek a terhelő hatásai is.

Sok ember számára komoly terhelés a nagy napi hőingás és a fagyok, a szép őszi idő velejárói.

Az egyre inkább távolodó ciklonnak a frontjellegű hatásait már legfeljebb az igen fokozottan érzékeny emberek érzik meg.

Ugyanakkor az ország területén uralkodó száraz levegőnek sok kedvező hatás mellett több humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai következményei is vannak, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják szervezetünk működését. A reggeli több fokos fagyok, a többfelé párás, ködös idő erős kontrasztban áll a napközbeni akár a 20 C-fokot is megközelítő felmelegedéssel. Ez a nagy hőingás az időjárás-érzékeny emberek számára jelentős panaszokat okozhat.

Főleg a vérnyomás ingadozása, de több esetben keringési panaszok, görcsös folyamatok, fejfájások lehetnek a következményei. Fáradékonyabbak vagyunk, nő a bizonytalanság érzet, több a szédülés szédüléses panasz. Ugyanakkor fontosak a napos idő kedvező hatásai is, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősödéséhez és segítik mentális és fizikális állapotunk regenerálódását. Érdemes teherbírásának megfelelően minél több szabadidős programot választani, de nagyon fontos a réteges öltözködés. Fontos tudnia, hogy az időjárás-érzékenység egyre gyakoribb probléma, ami ha egyszer kialakult magától nem szűnik meg.

Szabadtéri programok

Sokfelé fagyokra és nagy napi hőingásra számíthatunk, emellett azonban szép napos időre. A reggeli pára, köd után csak lassan szárad fel a harmat, de ezt követően kellemes száraz időjárás lesz a jellemző, amit érdemes kihasználni a tartós szabadtéri programokhoz. Ügyeljünk viszont a megfelelő réteges öltözködésre.

Közlekedés, balesetveszély

Kedvezően, alakul a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: reggeli pára, köd, helyenként hajnali fagy, szembesütő nap. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: fokozott figyelmetlenség, fáradékonyság, romló látási viszonyok.

Milyen idő lesz?

Szombaton keleten, északkeleten továbbra is zavartalan napsütésre számíthatunk, a Dunántúlon eleinte még megnövekszik a fátyolfelhőzet, csapadék azonban nem várható. Napközben mindenütt a napsütés lesz túlsúlyban. Többfelé élénk lesz a keleti, délkeleti szél. Hajnalban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki, a legalacsonyabb hőmérséklet -3, +9 fok között várható, de a fagyzugos helyeken annál 1-2 fokkal hidegebb is lehet. Délutánra 13 és 18 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Egyszerű lépések az ízületi fájdalom megelőzésére, amit már ma megtehet!

Egyszerű lépések az ízületi fájdalom megelőzésére, amit már ma megtehet!

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához