Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szombattól egészen más jön, mint amit az előző napokban megszoktunk

napi friss orvosmeteorológia orvosmeteo időjárási front fronthatás hideg

Kedvező tulajdonságai mellett igen kellemetlenek ezek a front utáni hajnalok – tájékoztat a Meteo Klinika.

Az érkezett hideg, száraz légtömegek hatása megosztó az emberekre. Jelentősen átalakult a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet.

Hideg légtömegek érkeztek a front mögött, és tartósan itt is maradnak. A meteogyógyász tanácsai

Nagy változást hoz a korábbi napok időjárásához képest a hidegfront mögött beáramló hideg száraz légtömeg.

Kedvezőtlen hatás a következő napokban várható erős hajnali lehűlés, ami különösen a kopásos ízletesek számára okoz erős panaszokat. Párás-ködös területek is lesznek, jelentősen terhelődik az immunrendszer. Napközben viszont alapvetően kellemes, csendes időre számíthatunk, de a szélre érzékenyek számára kellemetlen lesz a megélénkülő északi szél. Emiatt az egyébként is a korábbi napoknál lényegesen alacsonyabb nappali hőmérséklet még hidegebbnek érződik, jelentősen növelve a meghűlések kockázatát. A beszűkülő erek miatt megnő a szív terhelése, kiugorhat a vérnyomás, gyakoribbak a mellkasi diszkomfortok, a görcsös jellegű fejfájás. Érdemes viszont kihasználni a napos órákat és minél több időt tölteni a szabadban!

Szabadtéri programok

Igen sokat javulnak a kültéri programok feltételei. A legtöbb problémára a reggeli órákban számíthatunk, párás, ködös időszakok és erős lehűlés kellemetlenkedhet. Napközben alapvetően jók lesznek a feltételek, azonban fel kell készülni a korábbi napoknál lényegesen hűvösebb időre és a megélénkülő szél miatti még jelentősebb hőérzet csökkenésre.

Közlekedés, balesetveszély

Közepes lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: többfelé reggeli pára, köd, élénk széllökések. A legfontosabb meteogyógyászati hatások: romló látási viszonyok, fokozott figyelmetlenség, fáradékonyság.

Milyen idő lesz?

Szombaton hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap. Kezdetben néhol északon kisebb eső, futó zápor kialakulhat, délután viszont említésre méltó csapadék sehol sem várható. Északkeleten és északnyugaton élénk lesz a szél. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Kora reggel 3 és 11, délután 15 és 20 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Elviselhetetlen, éles fejfájás kínozza? Ennyi minden okozhatja

Elviselhetetlen, éles fejfájás kínozza? Ennyi minden okozhatja

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához